.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, September 6, 2013

Tajuk 512: Mendeley - Mencari semula citation dalam artikel dgn Annotations....

Aku nak buat simulasi..... katakan ko ada 100 artikel dalam Mendeley desktop ko.... then ko baca dan cite dua statement dari satu artikel, katakan artikel oleh Mayer and Moreno (2002) ke dalam proposal / tesis spt berikut:


Selepas beberapa lama ko nak semak semula kat mana statement di atas tersebut ko ambik. 

1. Sudah pasti ko tahu bahawa artikel tersebut dari Mayer dan Moreno (2002) dan ko boleh cari berdasarkan "Author" pada fungsi Search pada Mendeley

2. Wbp ko tak tahu pulak paragraph dan muka surat mana pulak statement tu berada dalam artikel tersebut. Takkanlah ko nak baca semula keseluruhan artikel...

3. Ko boleh highlight statement tu semasa ko nak cite...sebelum ko tulis dalam tesis ko tetapi ko masih kena cari jugak mana satu yang ko highlighted....cara paling cepat adalah dengan menggunakan Annotations !

Camno ko nak buat?

Ko buat cam ni.... 

1. Mula2 sebelum ko cite statement tu  kedalam tesis ko, ko "right click" atas statement yang ko nak ambik.....dan pilih "Add Note". 

2. Then dalam note yang muncul tu ko tulis lah apa-apa sebagai panduan ko seperti cite1.. cite2 dll. Then ko akan dapati cite1 akan appear dalam Annotations siap dgn page sekali dibawah ruangan Note spt berikut:





3. Apa yang ko perlu buat adalah klik sahaja cite1 dalam annotation ini dan ko akan dibawa terus ke statement yang ko cite tadi iaitu cite1....jadi tak perlulah ko membaca semua semua artikel utk tahu dimana statement yang ko dah cite 

Selamat mencuba.... jgn tak cuba.... kalau tak cuba tak dapek lah den nak tolong !!

OT


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...