.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, December 8, 2015

Tajuk 810 - variables, construct, observable, unobservable ....

Benda simple yang boleh tergeliatkan otak anda !
Variable, construct, direct, indirect measurement, observable dan unobservable...

Sebagai orang sains, aku sejak dulu tergeliat otak bila membaca perkataan2 di atas yang ditulis berbelit2... dan bertindih2... perghhh

Maka aku cuba bro... utk tulis semula perkataan di atas bagi membetulkan otak aku yang tergeliat sebab orang sains straight to the point, bagi susun molek2...

Ada 3 perkara yg sering diukur dalam research....

1. Pertama - Variables yang diukur SECARA LANSUNG (observable)
i. DIRECT measurement (observable) guna instrument (spt dalam kajian sains) utk ukur variable spt berat, jarak, tinggi, suhu dll. Maksudnya selepas ukur terus boleh observe nilai pada instrument yang mewakili ukuran yang dibuat
ii. DIRECT observation spt variable warna (lihat jer dah tahu warna apa)

2. Kedua - Variables yang diukur SECARA TIDAK LANSUNG (unobservable)
i. INDIRECT measurement (unobservable) spt guna qnaire utk tahu variable spt umur, pendapatan, status perkahwinan (sebab tu orang tak boleh agak dgn tepat umur aku... !!)




3. Ketiga - Construct (mesti ada operational definition) yang diukur SECARA TIDAK LANSUNG (unobservable).
i. INDIRECT measurement (unobservable) guna test item utk ukur construct spt IQ, EQ, knowledge (guna score)
ii. INDIRECT measurement (unobservable) guna qnaire utk ukur construct spt kepuasan, persetujuan, tahap kemahiran, amalan (guna ranking)

Perhatikan perkataan:
direct = observable
indirect = unobservable

Kalau masih tak clear jugak... sah otak anda terlajak tergeliat !

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...