.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, December 3, 2014

Tajuk 692 - Kisah Krejie, Mogan, Cochran, Gosset dan Pearson

Sekumpulan pelajar berjumpa aku menyatakan bahawa Jadual Penentuan Sample oleh Krejie and Mogan (KM) tahun 1970 untuk kajian tinjauan dah “outdated” dan tak sesuai utk digunakan lagi.

Mereka diminta untuk menggunakan kununnya “formula” Cochran (1977) yang lebih baru jika tidak mahu teknik persampelan guna jadual KM tersebut ditertawakan semasa presentation.

Akupun termenung....lantas meminta mereka mengira dan membandingkan jumlah sample antara kedua teknik tersebut dgn beberapa populasi. Inilah jawapannya…

Populasi 195: KM (132), Cochran (131)
Populasi 203: KM (136), Cochran (135)
Populasi 235: KM (148), Cochran (148)

Ha ha.... jawapannya sama atau hampir sama jer bro.... sebab asas formula yang digunakan keduanya hampir sama... apanya yang outdated ?



Mana lah PG tak fening bila diberitahu dgn cara yang dangkal.... dgn rasional outdated tersebut sedang t-test yang dihasilkan oleh Gosset dgn tunjukajar Pearson dah wujud sejak 1908 lagi.... abis t-test dan Pearson Correlation tu dah outdated ke?

Share cepat dgn kawan2 sebelum "outdated" !!

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...