.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, July 13, 2014

Tajuk 625: Phd / Master – U can’t have everything you want simply bcoz U want it !

Dulu hanya anak2 contractor besar saja yg boleh jadi jutawan.... anak2 kerabat boleh terus hidup mewah.... La ni.... anak sapa ntah...dgn kemahiran ICT, Kak Dah yg mula jual tudong online pun dah jadi jutawan... anak sapa ntah..... jadi chef masuk tv... si Wan pun jd jutawan... anak sapa ntah.... tulis novel remaja.... boom.... Maisarah pun hampir jadi jutawan....anak Pak Latif nyanyi satu lagu dlm youtube terus meletop....now dah jadi jutawan 

Apa ni bro …. bulan2 posa cita pasal kemewahan duniawi ni?

Bohonglah klu ko tak nk jadi jutawan.... tapi aku bukan nk tulis pasal jutawan.... tapi perubahan zaman mmbuka ruang utk sapa sahaja mencapai apa saja...dgn syarat.... manfaatkan sumber yg boleh mmbantu mencapai kejayaan tersebut...samada ICT, FA, kawan2, youtube dll…. 

Memahami proses mbuat kajian... klu ikut skema dgn ikuti kelas research methodologi.... atau tunggu abis coursework.... macam undergrad dolu2…. ko akn hanya dapat asas sahaja macam orang len....tanpa sebarang kelebihan…. zaman dah bergerak laju bro... sistem di graduate school macam tu jugaklah... jadi ambillah inisiatif sendiri....

Nasihat aku PhD/ master bukan macam undergrad bro….. ko ikut silibus, study.. then exam.... ko akan selamat…. Tapi PhD/master adalah pembelajaran “gaya bebas” maka “take advantages of ALL resources available around u” utk membina your own specialization dgn skill yang perlukan…… wpun ko terpaksa “leave your cliques behind”…. .bukan ikut2an…. apatah lagi ko bersikap wait and see..

Perhatikan kemahiran berikut sebagai contoh… yang tak diajar secara mendalam di IPTA ko dgn teknik2 yang boleh ko apply…. macam how to…

a. identify sources of information
b. synthesize variety n large amount of i formation
c. do critical reviewing
d. organise ideas from varies sources
e. write fast and effectively
f. analyse raw data with diff kind of statistical analysis
g. plan and select research methodology etc…

U can’t have everything you want simply coz U want it ….. kerana itulah antara langkah yang perlu ko lakukan berbeza dari zaman ko undergrad iaitu networking / collabotare …..yang ini ko sendiri jer yang boleh buat.... dan tak ada coursework yang nak ajar ko benda ni spt...

Pertama:
Manfaatkan networking spt FB…. cari rakan2 satu bidang…. utk bertanya dan mendapat hint serta collaborate supaya sama2 dapat upgrade pengetahuan dalam research bidang yang sama

Kedua
Cari rakan2 yang advanced spt dalam analisis data…. tanya dia bagaimana dia memperolehi kemahiran tersebut…. jika perlu ikut jejak langkah yang dilalui termasuk hadiri kursus, kelas dan bengkel 

Ketiga:
Bersemuka dan communicate dgn pensyarah yang wpun bukan dari jabatan atau IPTA yang sama, tapi diketahui expert dalam mana2 aspek kajian ko. Contohnya, ko communicate dgn Prof XYZ utk beri pdpt tentang data gathering kajian ko serta langkah menjalankan sesuatu analysis….. jgn berada hanya dibawah ketiak SV ko sahaja

Keempat:
Present paper di kolokium, seminar konferens yang sesuai…. Cari rakan2 malah lecturer yang present dalam bidang yang sama…. Dan communicate apa sahaja terutama pengalaman rakan yang dah berjaya for your own advantages… dan jika dapat dari obersi juga satu kelebihan… jgn tunggu kena suruh oleh SV... alamak leceh lah macam tu bro !!

Kelima:
Berkomunikasi rapat dgn librarian yang menjadi liaison officer dalam bidang kajian ko…. supaya ko dapat apa sahaja sumber yang perlu dalam tempuh pengajian ko 

Yang lain2 itu akan berkembang dgn sendirinya….dan percayalah…. momen2 ini akan menjadi “saat terindah dalam hidup” selepas ko bergraduate ! 

Sebagai contoh terdekat dgn aku..... seorang calon PhD yang tiga semester lepas ZERO, habukpun tak tahu tentang SEM / AMOS tapi dgn langkah2 di atas beliau kini telah menguasai analisis tersebut sehingga boleh mengajar aku pulak... malah kenal rapat dgn pakarnya sendiri.... dan segala perkara yang berkaitan dgn nya..... selain menguasai Mendeley, navigation pane. 

Beliau kini dah bersedia dgn beberapa instruments utk mendapatkan data bagi dianalisis utk membangunkan satu model pengajaran Kimia Organik dgn SEM…. sedang rakan2 yang lain dalam semester 3 juga yang mengikut skema …. maybe masih dalam proses mendapatkan tajuk kajian !

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...