.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, February 18, 2014

Tajuk: 565 - Tip berjumpa SV yang tersohor !!

SV anda busy… SV anda org besar, Dekan,  Timbalan Dekan, org penting kementarian itu dan ini…. atau paling tidak pangkatnya Prof. sesuatu yang mengecutkan anda. SV anda busy memanjang…. samada dia busy dgn reseach atau cerita lain… itu lain cerita.

Anda akan rasa tertekan…. Merasakan kehadiran anda mengganggu SV.  SV dapati pintu bilik SV sentiasa tertutup rapat dan berkunci…. Lalu mulut anda pun turut terkunci !

Jadi camno? Ini perkara utk anda fikirkan....

1. ingat…. supervision adalah tanggungjawab SV…. jgn rasa bersalah…. SV tak boleh menolak…. ada ada hak......  !!

2. anda perlu hulurkan cadangan dan jadual pertemuan terlebih dahulu….kalau boleh sepanjang 1 semester…. minta SV fit in mana-mana waktu yang dia terluang.. apa alasan dia utk kata tak der masa? U paly the game not your SV.... Jgn tanya soalan bola tanggung "Bila Prof free?" sebab dia akan jawab "Tengoklah...." 

3.. Persiapkan diri anda dgn segala bahan dan penulisan / draft supaya bertemu wpun singkat tapi memberikan feedback yang anda perlukan utk masa panjang...

4. Siapkan persoalan yang benar2 relevan spt…. "Perlukan saya buat EFA dgn SPSS atau terus jalankan CFA dgn run AMOS wpun item telah diuji dalam kajian lepas? "… bukannya… "Saya tak fahamlah apa itu EFA dan CFA tu? Cam ner saya nak guna SPSS? " Soalan ni samalah macam "Saya nak kawin.... apa itu mandi wajib?" 

5. SV bukan satu2 sumber utk dapat feedback. Anda ada 2nd SV atau sesiapa sahaja jika anda ada persoalan sebelum berjumpa SV. Jadi ada perlukan rapport juga dgn lecturer lain utk bertanya apa sahaja masalah asas anda sebelum jumpa SV. Pendek kata… jgn tanya “soalan bodoh” bila berjumpa SV anda !

6. Sediakn recorder…. minta izin dahulu nak record jgn macam spy pulak... sebab ada SV jenis kejap kata cam ni kejap kata cam tu… maybe kerana sibuk atau terlalu byk idea. Recording ni penting utk anda keep in track… dan utk remind SV apa yang dia dah proposed sebelumnya.

7. Datang dgn concept paper tentang kajian anda…. siapkan sekali dgn proposal. Katakan concept paper ini utk uji theoretical aspect of your intended study then look for publication… submit ke journal localpun tak apa.... apling tidakpun utk present papaer dalam seminar fakulti anda sendiri !! Takkan tu pun SV nak bagi tau !
SV mesti tersenyum lebar bila supervisee letak nama dia sebagai 2nd author…. dan ini menunjukkan taraf anda sbg postgarduate yang bakal menyinar…. wpun anda baru masuk 2nd semester.....Tak caya cuba lah !! Supervisee aku sendiri yang belumpun defendf proposal tapi dah published 2 concept papers dan sorang lagi tgh aku edit dan seorang lagi sedang menulis !!

8. Surprised…. !!  Jgn kejutkan SV dgn kek birthday plak.. nanti mengamuk bini / laki dia !! Kejutkan  SV anda dgn penguasaan anda dalam bidang yang anda ingin kaji… dgn pembacaan yang mendalam dari journal2 yang established. Sebut nama2 journal tersebut… sifu2 dalam bidang kajian anda…. dan segala theory yang releven…..termasuk kajian2 SV anda sendiri jika relevan.... bukan sahaja theory yang anda ingin buat... biat kembang lubang hidung dia yang dah penuh dgn bulu tu!

9. Please… please….please.... Jgn datang dgn alasan …. tak ada progress….. tunjuk muka 10 sen....kemukakan masalah dan air mata !! SV  bukan tempat mengadu masalah pribadi….bukan SV tak concern....sebab kadang2 SV andapun ada masalah jugak…. ntah2 lebih sadis dari masalah anda !  Silap2 dia yang menangis bukan anda .. tak ker haru !!

10. Bersedialah utk mengikuti mana-mana colloquium, seminar yang releven dgn kajian anda....sebab hampir semua IPTA ada postgraduate colloquium....….dgn yuran semurah RM50 sahaja..... utk juga jumpa rakan2 satu bidang...  tanpa perlu disuruh oleh SV.... tunjukkan anda bersedia utk menjadi seorang scholar…. Make him proud of having u as a supervisee…. sebab semua ini akhirnya memberi benefit kepada anda !!

11. Wpun SV anda baik sakan....dan kamching dgn anda.... tetapi 10 perkara diatas akan memberikan ada laluan yang lebih lancar sebagai seorang supervisee...

Adanya....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...