.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

(1) TULIS TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK



Daftar dan info : http://www.postgraduateworkshop.com/

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, January 30, 2013

Tajuk 438: Kisah SV, Seconds to disaster dan "ADA AKU KESAH"

Berikut adalah tiga kisah benar untuk renungan bersama... 

Kisah 1: Siswazah Pengurusan Organisasi

Awang teruja apabila diterima sebagai pelajar PhD di sebuah IPTA. Bukan sahaja Awang, seluruh keluargapun bergumbira.... kerana Awang bakal dipanggil Dr. Awang. 

Keterujaan Awang semakin memuncak apabila SV sendiri mencadangkan Awang membuat kajian membina questionnaire berkaitan model decision making oleh policy makers dalam company BSKL di Malaysia.  Fuhhh..bukan itu saja, SV mencadangkan Awang menggunakan factor analisis, FA utk membina questionnaire… pheww…. bertambah2 gumbiralah Awang kerana tak perlu lagi memikirkan apakah yang akan dibuat….semuanya dicadangkan oleh SV..... syahdunya !

SV pun kata yang dia tengah apply grant supaya jika dapat nanti bolehlah Awang jadi RA... jadi sementara itu Awang perlulah siapkan porposal dll berkaitan tajuk tersebut. Mak ai.... maka berbunga2lah perasaan Awang kerana perasan dirinya dihargai sebegitu rupa walaupun hanya dalam pertemuan pertama...

Awang dah tak sabar2..... Dadanya berdebar2 kerana dipenuhi rasa ghairah utk memulakan pembacaan dan seterusnya membuat kajian…..Ibarat pengantin baru menunggu pulangnya tetamu .... utk masuk kebilik beradu….

Awangpun mula membaca articles dan mencari siapakah policy makers tersebut. Satu article demi satu article dibaca…. Awang mula bingung sambil berkata2 "Siapakah policy makers tersebut?" Tidak ada satupun panduan yang menyatakan siapakah dia policy makers…. Terlalu kabur… adakah Managing Director… atau CEO atau siapa? Kalau mereka inilah..... adakah mereka mahu mengisi questionnaire? Silap2 haribulan nak buat appointment pun maybe makan masa berbulan2....etah2.... questionnaire tersebut dianggap tak releven dan mengganggu sahaja !! 

Kemudian Awang beralih pula untuk membaca tentang FA. Selepas menyelak beberapa article....peluh jantan Awang yang kali terakhir keluar semasa dia nak berkhatan tiba2 terkeluar semula.... dia panic....matanya terbeliak apabila mengetahui syarat yang perlu dipenuhi adalah bilangan sample yang banyak. Ujian pilot pun perlu 100 samples? Hah? Hatinya berkata “Mana pulak aku nak cari sampai 100 policy makers tu?”. Apsal SV aku tak warning aku awal2.... Apsal dia suruh buat tajuk ni? Dada Awang yang sebelum ini berdebar2 penuh dengan keghairahan kini berdebar2 kerana penuh dengan kecemasan … Ibarat ikan terdampar didaratan…. tercungap2 tak cukup oxygen...

Awang berjumpa SVnya.... tetapi malang.... tiada apa yang boleh dibuat oleh SV tersebut sebab SV diapun tak pernah buat FA !! Dia hanya mencadangkan sahaja apabila membaca satu article dari luar negara. Awang yang berdebar2 selama ni tiba2 macam nak berhenti terus apabila SV mengatakan dgn penuh keselambaan bahawa dia baru perasan masalah tersebut dan sudahpun bertukar tajuk grant dan sedang mencari calon PhD yang lain pula.....maka tinggallah Awang terkonteng2.... dan tak keruan.....3 semester telah hilang...hilang begitu sahaja.... 


Oh tidak.....

Kisah 2: Siswazah IT

Tan ingin menjadi pensyarah. Dia pakar ITdan kini menjadi calon PhD. Pertemuan dengan SV pada hari itu benar2 membuahkan hasil. Tan tersenyum lebar hampir2 sampai ke telinga sebab SV cadangkan sesuatu yang baru dan gempak!

SV meminta Tan membuat satu program bagaimana nak profile kan corak DNA yang dilakukan di hospital… Fuhhh confirm gempak abis !!

Tan pun mulalah mencari article….penuh focus kerana kajian ini mesti meletup macam dynamite….namun selepas lebih 2 bulan …. Tan jadi panic....sebab bukan sahaja dynamite tak ditemui…. sumbunya pun tak ada !!  

Emmm…. Susah jugak sebab bab DNA ni banyak dalam article perubatan. Tan berjumpa SV dan mengadu. SV menasihatkan Tan beralih ke article perubatan....manlah tahu..... Tan sedikit lega... seperti terlihat satu cahaya lilin dihujung tunnel.

Tan mulalah menyelongkar article berkaitan DNA....baca punya baca….selepas sebulan..... satu abukpun Tan tak faham. Tan pun bergegas semula menemui SV utk meminta bantuan. Senyum Tan yang lebar selama 2 semester tiba2   menjadi hambar…. cahaya lilin yang dilihatnya sebelum ini terus padam.....sebab SV mengaku dia sendiripun tak tahu hal berkaitan DNA ... dia hanya mencadangkan sahaja kerana terbaca dalam akhbar kajian tersebut sebagai satu kajian masa depan yang berpotensi untuk diterokai.... Dia kata Tan kenalah usaha sendiri sebab dia pelajar PhD....dan SV suruh Tan berurusan dengan pihak hospital dan berguru dengan pakar DNA bukan dengan dia!!

Tan pun buatlah apa yang disuruh oleh SVnya. Dia menghantar surat kepada pengurusan 3 hospital dan tak lama kemudian mendapat jawapan yang mendukacitakan dari kesemua hospital....Apalagi…. ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, senyum Tan yang hambar tadi terus hilang seperti terkena selumbar…. Kerana pihak hospital tidak mahu pakar DNA mereka diganggu….Tan termenung kerana 3 semester masanya terbuang begitu sahaja….

Kisah 3: Siswazah Pengurusan Pendidikan

Ramesh adalah guru yang mendapat cuti belajar.  Dia bercadang untuk membuat kajian PhDnya berkaitan pengurusan pendidikan dan telah mengadakan temujanji dgn SV.

SV Ramesh bertanya "Apa kajian u nak buat?". Ramesh dgn malu2 tapi mahu menyatakan hasratnya untuk mengkaji proses pemilihan sekolah cemerlang dan ingin membuat perbandingan dengan proses yang sama diluar negara... supaya proses pemilihan ini dapat diperbaiki. Ramesh merasa tidak puas hati kerana sekolahnya tidak terpilih dalam kategori sekolah cemerlang walaupun telah berjaya menjadi antara sekolah terbaik pencapaian dalam peperiksaan tahun 2011 dan 2012. Jadi inilah kajian impiannya... supaya dia dapat memperbaiki kelemahan proses pemilihan tersebut disamping menjadikannya sebagai ramuan utk meningkatkan lagi prestasi sekolah sendiri. Ini adalah "the moment of truth" kata suara hati Ramesh.... 

SV Ramesh tanpa banyak soal dan banyak songel... mengiyakan sahaja hasrat Ramesh tersebut. Apa lagi, kembang kuncup kembang kuncup ler Ramesh...mujur tak meletup !! Rameshpun menjaja lah tajuk tersebut kepada kawan2nya dgn hati berbunga2 bahawa SV dia telah bersetuju dan dia cuma tunggu masa sahaja utk siapkan proposal.... yezzza !! Maka cemburu butalah kawan2 Ramesh...sambil mengucapkan tahniah wpun tak ihklas... kerana mereka bukan sahaja cemburukan Ramesh yang dah ada tajuk tetapi lebih2 lagi cemburu bila Ramesh ada SV yang begitu sporting.... 

Apabila semester kedua bermula, Rameshpun memulakan pembacaan literature dgn penuh ceria.... dan entah di mana silapnya... sampai kehujung semester, Ramesh hanya dapat mengumpul 3 sahaja articles sahaja.... itupun taklah berapa releven !!! Apa yang dulunya kembang dan kuncup kini semuanya dah kuncup...kuncup sekuncup2nya....Ramesh mula panic. 

Rameshpun berjumpa dgn SV nya. Dgn muka selamba SV menyatakan bahawa tajuk tersebut adalah pilihan Ramesh sendiri, maka dialah yang selesaikan. Dia berkata "U kan pelajar PhD...... u bukan budak2 lagi....u carilah sendiri... kan tajuk tu u yang cari...". Setelah melihat Ramesh begitu sugul,  SV tersebut tak sampai hati terus memberikan nama kenalannya di KPM utk Ramesh hubungi.

Ramesh pun call seorang pegawai di KPM dan pegawai tersebut memberikan contact salah seorang panel pemilihan sekolah cemerlang bagi mendapat sedikit maklumat....dan apabila Ramesh mula bertanya soalan....apa yang kuncup sekuncup2nya tadi terus tertutup rapat serapat2nya...apabila dimaklumkan bahawa  proses pemilihan tersebut adalah rahsia dan muktamat. Semua maklumat adalah confidential !! Ramesh mula resah dan terasa malu.... 3 semester  berlalu begitu sahaja...

Jadi bagaimana? 

Saya tidak mahu mengupas panjang.... sebab calon PhD  sendiri tidak melakukan Literature Search terlebih dahulu bagi mendalami bidang kajian sendiri lalu bertemu SV tanpa persediaan disamping terlalu mengharapkan input dari SV. 

SV hanya bertindak sebagai penunjuk jalan ke tempat dituju tetapi calon PhD perlulah membawa kenderaan yang boleh pandu ke tempat yang dituju tersebut. 

Jika anda tanya pendapat SV atau anda sendiri memberi pendapat, mungkin dia akan meminta anda membawa Boeng 747 dan mencadangkan anda pergi ke London, tempat SV anda belajar dulu. Jgn terlalu gumbira jika anda naik kapalterbangpun tak pernah apatah lagi untuk menerbangkannya ke London....kerana akhirnya anda seorang juga yang panic....apabila melihat cockpit... dan mungkin anda bakal menjadi salah satu watak....."Seconds to Disaster" sementara orang lain hanya akan kata......."ADA AKU KESAH" !!


Saya ingin bertanya anda pula - What is the moral of the stories?

OT

Monday, January 28, 2013

Bengkel SPSS di Graduate School UMS.. Sabah

Kesungguhan Sdri Fauziah Mohd Said di bantu Sdr Zuhir menjadikan bengkel SPSS kali ini di KK berjalan lancar dan "ada kelas"..... moga semua anda berjaya...

Tokojut den tengok sign board besar ni disepanjang jalan ke lokasi bengkel

Peserta yang saaaaaaangat sporting !!


Tempat nilah lokasi bengkel


Bermula dgn konsep "normality"


Apa dan kenapa perlu membuat inferens....


Sdr Fauziah - wajah typical Sabah !


1 Semenanjung + 4 Sabahan bah !!


Apa hal si Rosemary ni ?


Tahu parametric jangan lupa non-parametric


Ni bukan ceramah motivasi.... sedang jelaskan taburan-t !


Analysis questionnaire dari construct...ke variable..then item...dan dimensi !! Beres....


Lihat nilai t dan F pun dah tahu significant atau tidak....
Ko kena check dulu assumption analisis tu...
ko ni asyik main klik saja bah !

Kalau cam ni kena select cases dulu... baru run ANOVA...


Tengok... factor analysis ko ni ada 4 factors...


Kalau dependent sample ...SPSS guna paired sample t-test






Patutlah alpha negative... ko kena recode dulu sis !


Posing jgn tak posing


Check nama dulu.... 

Nilah senyuman orang Kudat.... 3 jam drive ke KK

Ko buat summated value dulu, baru ko run Shapiro Wilk
Baru nak berkenalan... seorang datang dari Semanajung seorang dari KK.... intregrasi tu bro !

Sunday, January 27, 2013

Wednesday, January 23, 2013

Bengkel Dewan Budiman UKM Siri 2

Saya teruja bila kehadiran peserta di UKM yang ramai dan bersemangat.... Saksikan gelagat mereka sepanjang berlansungnya bengkel Penulisan Tesis kali ini.....

Calon PhD dan Master pelbagai latar belakang...
tqvm juga kepada lecturers IPTS / IPTA yang turut hadir


Melangkah masuk penuh harapan...


Pendaftaran yang efisyen oleh Suraya (tudung colorful) and Gengs


Wow... macam nak mengundi bro !!


Peserta mula mengambil tempat di Dewan Budiman yang selesa...


Bengkel bermula.... 


Khusyuk dgn laptop dan gadget masing2...


Bermula dgn KOT cycle


Then... OFOT teknik


Ceria dgn kisah "PhD with major correction"


dan kehebatan Mendeley dgn SROT teknik


Mula menulis dgn DZOT - sempoi yet powerful !!


Double check dgn RFOT


then.... published ikut AROT...


Wow.... mendongak melihat cahaya dihujung tunnel.....


Focus....


Cara traditional sukar diubah....


Emmm..... I didnt someone tell me before ....


Berbagai bangsa datang berkongsi rasa dan cita...peserta dari Sarawak dan Sabah turut hadir...


Mengundur selangkah utk berlari 1000 langkah... 
dusyum !!


Wajah-wajah bakal Dr...




Kepada peserta yang memegang kamera tu... boleh kongsi tak photo yang diambil?




Ada sesi bergambar.....


Saya suka dgn wajah2 ceria selepas bengkel....


Malu ler pulak.....


Suasana bengkel....


Bersama org kuat... Suraya dan En Mansor 


Tak ketinggalan memesan ebooks....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...