.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, January 7, 2013

Tajuk 435: Literature Search - Antara DUMMY, Google dan Bogel !


Bro aku ingat lagi pesan ko.... jangan cakap banyak pasal TAJUK kajian yang nak dibuat kalau belum lakukan Literature Search (LS) terlebih dahulu.... jadi aku nak mintak tolong skit..

Emmm..OK..

Aku ada kawan nak buat PhD, dia akan daftar bulan February depan.

Baguslah…..

Dia nak baca article, nak buat LS.... tapi tak tahu nak mula kat mana… dia pulak belum ada kawan2 kat IPTA…. Kalau kawan2 kat Kopitiam ramailah …kat fbook jgn cakap.... kawan dia masa mandi sungai kecik2 dulupun ada....tapi yang lelaki jer sebab mandi bogel he he...... takut baju seluar basah sure balik rumah kena belasah !!

Ye ye aku dapat bayang.....sebab mandi sungai tu jer aktiviti masa lapang zaman tu... maklumlah nak tengok TV dahlah hitam putih.... kul 4 pm baru nak start.... bukak jer mesti ada rancangan TOTO pusing2 dapat nombor tu..... jadi lebih baik mandi sungai dan main angry bird aka lastik burung !! Alahai nostalgic ler pulak.....

So apa masalah kawan ko tu?

Dia kata camner nak buat LS tu...sebab dia belumpun mula PhD lagi? Dia kata ko anggaplah dia tu DUMMY, satu benda pun tak tahu… maklumlah lahir zaman generasi X, zaman Laksamana DO RE MI, bukan zaman DOREAMON macam sekarang.... 

Kalau macam tu, dia boleh guna GOOGLE Scholar …. buat exploration dulu.

Dia bidang apa bro?

Dia cikgu IT dan SU Peperiksaan dah OTAI... so dia nak buat berkaitan benda tulah.

Cayalah…kalau macam tu, dia mesti minat CAA lah tu!

Hah? Amende CAA tu?

CAA tu Computer-Aided Assessment lah….
Minta dia buka Google Scholar….. dan taip jer [ “computer-aided assessment” +education]

Apsal ada +education?

Ini akan mengarahkan Google mencari semua perkataan “computer-aided assessment” yang ada perkataan education sahaja. Ini bagi mendapatkan article dalam bidang pendidikan, sebab CAA juga banyak dalam bidang lain.

O…. cam tu plak….

Then apa lagi…?

PALING PENTING…. Dia kena cari articles paling latest, tahun 2012 … sebab dari tahun 2012 tu dia boleh snowball articles tahun sebelumnya.

Camner dia nak buat tu?

Sempoi jer… Google makin canggih dah ada Custom Range utk tahun.... so mintak ler dia pilih tahun  2010 - 2012. Lihat ler pic berikut.... betapa sempoinyer !!


Carian tahun 2010 - 2012 sahaja

Pastu ko klik Search.... kuarlah semua articles yang ko nak explore..... 


Amacam.... semua yang latest jer kuar !!

Then ko klik jer mana2 article then snowball ler pulak pada Reference setiap articles… malah jika ko dapat aticle dari ScienceDirect siap ada suggestion article yang related…. dan dalam contoh berikut ada 3 articles tahun 2009, 2006 dan 2011 ….apa lagi ko nak bro?.



Akupun dah try buat benda ni ....aku ambil masa relex2 dan dalam sejam aku dapat senarai articles berikut. Ini senarai yang aku search sendiri semalam 7.1.2013, dari 9.13pm - 10.26 pm... dan hasilnya adalah 17 articles CAA siap aku masukkan dalam folder, then terus ke Mendeley.... 



Woooo..... dalam sejam dah dapat 17 articles!

Itu baru main2 jer... kalau betul2.... dalam 3 hari jer ko boleh dapat dalam 100 articles yang related maybe dari tahun 2000 - 2012.....

Then selepas ko dapat skop dan focus kajian dari LR tu.... barulah fikir2kan TAJUK kajian yang sesuai. Bukannya cari TAJUK dulu then baru cari articles..... macam amalan kebanyakkan pelajar.... tu yang giler selepas 3 semester tak jumpa2 articles yang cukup.... wpun dah tukar 4, 5 kali tajuk....

Satu lagi bro.... last question....masa ko mandi sungai kecik2 dulu tu tak ada ke budak pompuan skodeng ker?

He he.... mana ada bro... port mandi tu bukan tepi laut.... jauh dalam hutan .... tempat baik punya....hanya monyet jer yang ada he he....tapi skang dah kering bro.... sebab semua pokok kena tebang.....bukan sungai jer.. sawahpun dah kontang..... 


OT





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...