.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, August 27, 2013

Tajuk 507: Bengkel di KUCHING - Master Vs PhD?

Selesai bengkel penulisan pertama di Kuching.... kebetulan diadakah di Institute Engineer of Malaysia yang bersebelahan dengan hotel penginapan aku. Pukul 7.30 am aku keluar hotel meninggalkan isteri dan the two boys menyambung mimpi...

Bengkel dan penjualan buku aku berjalan lancar... alhamdullillah.... moga dapat manfaat. Semasa bengkel pula bertalu2 persoalan yang aku terima dan salah satunya keluhan beberapa peserta berkaitan sample yang terlibat dengan kajian. Soalan tersebut berbunyi begini:

"Saya ingin membuat kajian berkaitan dgn XXX di daerah Kuching. Belum sempat apa2 SV terus kata tidak boleh buat di Kuching sebab kajian PhD kena buat seluruh Malaysia "

Aku tertanya2.... mengapa ini terjadi dan kenapa buat kajian seluruh Malaysia hanya kerana buat PhD ? 

Sampel bergantung kepada keperluan / objektif kajian. Jika pelajar ingin membuat kajian eksperiment, 30 sampel utk satu kumpulan sudah memadai. Malah tidak perlupun mengambil sample seluruh Sarawak apatah lagi Malaysia. Kajian eksperimen memberi fokus kepada kawalan extraneous variable dan keberkesanan treatment terhadap kumpulan2 sampel kajian yang identical (setelah dilakukan random assignment).


Jika kajian melibatkan objektif yang dicapai dgn pendekatan kualitatif... etnografi, fenomenalogi, grounded theory, study case....apa perlunya gesaan sample mestilah seluruh seluruh Malaysia? Jika kajian terhadap budaya masyarakat Malanau.... maka buat di Sarawak jer lah ! Lakukan sahaja purposif sampling.... sehingga mencapai tahap saturated sample !!


Jika kajian survey pula..selain target population diseluruh Malaysia, kajian masih boleh dilakukan terhadap accessible population seperti satu Sarawak sahaja atau beberapa zon mengikut cluster. Ada peserta yang menyatakan bahawa SV berpendapat sample seluruh Malaysia akan membezakan kajian PhD berbanding master ? Abis kalau pelajar buat PhD kajian survey di Amerika, kena buat kajian seluruh Amerika lah sebab semasa master dah buat seluruh Texas misalnya..... sedangkan Amerika 28 kali lebih besar dari Australia dan Australia pula 20 kali lebih besar dari Malaysia? 

Bukan cara itu yang membezakan Master atau PhD. Kenapa takut2kan pelajar..... sebab satu perkataan yang perlu wujud adalah "rigorous".... iaitu kajian PhD > rigorous bergading dgn Master. Amender rigorous tu? Secara mudah ia bermaksud "lebih detail" dan "lebih mendalam" atau "lebih advanced" dari segi review, methodologi dan analisis data bukan  dari luas atau banyakknya sample. 

Apa kajian pun baik master mahupun PhD, sample perlulan "adequate" dan "appropriate" bukannya bila buat PhD sample mesti lebih banyak dari Master. Semua depend kepada objektif kajian yang membawa kepada pendekatan kajian samada kualitatif ataupun kuantitatif.

Berikut adalah bengkel di Kuching...PHEWW...ceria.. serius dan excited semua ada....



Lokasi bangkel


Yezzaaa !!!


Catat bang jgn tak catat


Memeluk buku Tulis Tesis Cepat.....


Akhirnya buku ini dapat dimiliki....


Berkongsi cerita


Fokus....


Break for tea....


Full concentration


Sijil kepada peserta


Pasangan suami isteri...




Tanda tangan di buku Tulis Tesis Cepat


Atlas.ti kini milik ku.....























No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...