.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, June 28, 2012

Tajuk 369: Antara t-test, Likerts' scale dan Sex !!

Salam bro…. apa hal dgn t-test dan sex ni?

Woo.... semangat ko bila bab sex ni yer !

He he fitrah bro.... abis ko jugak yang tulis....

Semalam berlansung presentation project pelajar MEd, Master tanpa thesis… dan hampir semua presentation menggunakan qnaire dgn Likert’s scale… dan ramai juga yang run t-test !

Ape masalahnyer ?

Aku nampak ada tiga perkara … yang boleh dikongsi bersama....

OK.... gud


Pertama:

Hampir semua pelajar jalankan analisis data kajian tanpa pre-caution lansung….spt menguji assumption bagi penentuan analisis para or non-parametrik dan pelajar dgn penuh keselambaan dan dgn bangganyer membentangkan data mereka, seolah2 tiada apa2 masalah pun wpun tak uji hatta normality data! Aku perasan..... tak sapa kisah test assumption bagi analisis data termasuk t-test.... dan hairan jugak.... maybe SV pun tak kisah !

Apa masalah nyer?

Ko kena tahu dan peka serta sensitif… t-test berasal dari jadual taburan t yg SPSS rujuk sebagai t kritikal tu berasaskan sample yang tertabur secara normal sebagaimana populasi.  

Skala Likert 5 point misalnya adalah descrete….hanya ada 5 pilihan jawapan 1. atau 2 atau 3. atau 4 atau 5 jer dan sukar utk mendapat taburan normal. Kalau boleh gak jawap 1.2 ker.. 2.5 ker…atau 4.9 ker macam data continuous ada jugak kemungkinan tertabur secara normal.

Emmm… ok…ok…

Ramai pelajar yang ambil item  contohnya:
Item1. Saya suka menggunakan komputer apabila mengajar sains dan bandingkan antara jantina



Katakan mean persetujuan Lelaki = 3.3 dan Wanita = 2.9 dan pelajarpun bandingkan dengan t-test.... dapat pulak  perbezaan yang signifikan lalu pelajar membuat kesimpulan:


"Lelaki dan wanita berbeza secara signifikan dalam penggunaan komputer semasa mengajar"

Tak betul ker macam tu?

Cer ko perhatikan data dummy responden dari 10 lelaki dan 10 wanita berikut dengan mean skala masing2:

Lelaki:    4, 5, 2, 3, 3, 2, 3, 3, 3, 5 = 3.3

Wanita:  4, 5, 2, 3, 3, 2, 3, 3, 3, 1 = 2.9

Kalau lihat mean sahaja, memang berbeza tapi cer terbeliakkan mata ko lihat semua data satu persatu............ adakah ko fikir kedua2nya berbeza !! 

Lihat dengan mata kasarpun dah tahu.... mana ader beli air coke RM2.00 dalam bekas mp3 !!


Emmm.... cam sama jer bro !

Tau takper....sebab hanya satu sahaja responden yang berbeza…..iaitu responden terakhir (warna kuning).

Abis camner t-test dapat hasilkan perbezaan yang signifikan p < 0.05?

Sebabnya data ko tu tak normal dan t-test tidak akan dapat memberikan jawapan yang tepat….

Maknanya bro?

Maknanya analysis ko salah, dapatan ko salah... kesimpulan ko salah dan tesis atau projek ko pun SALAH !! Dan ini bukan major correction bro…. sebab bukan tesis ko yang kena betulkan…. Ko sendiri yang kena betulkan pemahanan ko! Ko dah langgar assumption melaksanakan t-test…..

Woo….jgnlah cam tu bro...

T-test ni tak boleh dilanggar pantang larang nyer tau…

Abis kalau SV sendiri tak kata apa2…. Kajian2 lepas semua buat macam ni.. .camno?

Ha ha….inilah jawapan yang paling aku suka…. macam jawapan standard artis bila ditanya pasal hubungan cinta sesama artis….

Aku bukan artislah.... abis?

Belum abis lagi…. Kalau ko bandingkan hanya satu item…bagi berlainan jantina atau seks patutnya ko guna chi-square bro… non-parametrik test yang assumption free…..

Camner nak run tu?

Ko kenalah blaja sendiri bro.... kalau ko boleh abiskan 2 jam tengok movie Chicken Run.... takkan tak boleh boleh blaja 1 jam camner nak run chi-square !!

Wokey....wokey...


Kedua:


Ada satu lagi bro..... dalam bahagian perbincangan ramai pelajar asyik sebut:


"Dapatan  kajian ni selari dengan dapatan kajian oleh...." 
"Dapatan  kajian ni menyokong dapatan kajian oleh...." 


Ini bukan perbincangan bro.... ini menunjukkan pelajar buat sesuatu yang "look stupid" (maaf guna perkataan kurang manis ni dan terlalu berterus terang) sebab dapatan kajian ko tentu unik dan ko takkan buat kajian yang sama utk menyokong kajian yang lepas tersebut. Apa keunikan kajian ko.... yang sampai ko abiskan masa bertahun2 buat kajian tersebut? Ini ler yang patut ko bincang dan highlighted kan....


At least kalau ada persamaan kat mana2pun tulis ler macam ni then bincangkan contribution finding tersebut: 


"The findings of this study extends upon the results of ……. X and Y (2009).  The difference can be explained by the fact that ……."


Then ko bincanglah contribution finding ko tersebut....inilah yang nak diketahui oleh pembaca atau examiners...


Biscuit yang aku beli masa lawat obersi...Mat Salleh lebih mudah berterus terang...


Ketiga:


Dan yang terakhir.....


Iskhh... ada lagi ker?


Hampir semua pelajar gunakan term "Gender" dalam qnaire instead of Jantina atau Sex atau Seks.


Tak sama ker bro? Kalau tulis "sex" malulah macam miang ler pulak jer... kalau tulis "jantina"... marah ler pulak responden kata dia jantan atau betina le pulak.... emmm


Ini bukan soal miang bro.... yang betul  adalah "Sex" atau "Jantina" sebab keduanya merujuk kepada aspek biologi semasa ko dilahirkan... macam dalam surat beranak ko.....sama ada ko tu Ahmad atau Siti. 

Abis bila tulis gender SV buat dek jer....


Meh aku bagi tau...."Gender" merujuk kepada hal2 atau fenomena atau isu berkaitan kewanitaan atau kelelakian seperti masalah kekurangan guru lelaki atau terlalu ramai wanita di IPTA atau wanita nak dapat hak sama rata.... org lelaki main sepak takraw pompuanpun nak main gak...atau isu2 gender dan sosial spt ramai gadis jadi bohsia, lelaki jadi Mat Rempit..... ... ini adalah isu berkaitan gender bukan sex !!
OK tak jika awek ko yang feminine bila gaduh dgn ko tiba2 kata 
dia tekong pakar servis kuda..... (gulp) !! 

Sex = Gender ?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...