.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, June 10, 2012

Tajuk 367: Bila supervisee jadi beban SV...

Sibuk bro.... penuh file atas meja?

Nak buat camner.... esok ada ISO.... semua file mesti complete.... kalau tak NCR ler jawabnyer

Masa nilah SV sibuk.... dengan marking assignment lagi.... supervisee takleh kacau ler...

Bro... betul ker ada supervisee yang menjadi masalah pada SV? Abis camner tu? Kalaulah aku supervisee tu... matilah aku bro...
Wpun ko kecik bro..... tunjukkan ko juga boleh ambil pic yang berkualiti.....bukan kamera mainan ...

Bukan supervisee jadi masalah.... atau ko tu yang bawa masalah kepada SV ko...... tapi ko tu mungkin dianggap sebagai "beban" yang terpaksa di tanggung oleh SV.... mana ada manusia nak tanggung beban bro.... 

Hah beban? Apsallah bro? Sadisnyer....

Ko jgn salah faham.... dan jgn sensitif wpun perkara ini memang sensitif. Akupun tak nak tulis benda2 macam ni tapi.... demi memahamkan ko dan kawan2 ko.... elok juga aku sentuh sepintas lalu..... demi kebaikan semua..

Bila ko mula mendapat SV.... ada SV (tak le semua) yang "dah serik" dgn supervisee sedia ada.... tak hantar progress, buat kejer cincai2.... tak datang berbincang..... minta tulis satu paperpun tak siap2.....sehingga imej "buruk" tersebut akan membayangi SV sebaik sahaja ko jadi supervisee dia. 

Tak bolehlah cam tu bro....

Memang ler tak boleh..... tapi selalunya yang buruk tu cepat jer terlekat dihati....SV tu manusia.... macam ko jugak.... kalau kawan ko buat benda2 yang ko tak suka....ko pun tension betul tak?

Abis tu camner ?

Jadi ko kena berfikir macam ni.... ada 5 cara ko kena fikir bro. 

Pertama: Jangan perasan

Jgn ko cepat perasan ko tu akan disambut dgn carpet merah oleh SV.... dgn layanan first class..... dia akan layan apa sahaja persoalan yang terbuku di sanubari ko....apa sahaja yang ko tak tahu dan tak faham.....SV ada untuk memberikan jawapannya..... dan dia akan tunggu ko di muka pintu.... balas sms ko... email ko....jgn perasan bro...


Kedua: Tunjukkan ko layak

Jgn jumpa SV ko.... kalau ko tak sanggup tunjukkan yang ko memang layak membuat PhD / Master dan bersedia untuk buat research. Jgn jumpa SV dgn air liur....dgn pendapat kosong ko jer.... cakap benda2 yang ko sendiri tak baca.....tak tahu....

Ketiga: Mendahului SV

Baca dan ketahui secara mendalam bidang kajian ko.... patut ko dgn mudah  boleh sebut nama2 journal dan researchers dalam bidang kajian ko serta current research dan issues..... barulah SV fikir ko memang layak jadi supervisee.. ko ada idea apa yang ko nak kaji.... dan sentiasa mendahului SV ko....


Jgn percaya apa yang ko baca ni.....

Keempat: Publish paper

Tunjukkan ko boleh publish paper. ... supaya ko dilihat serius... bukan hanya curios.... Bagi SV.... publish paper adalah satu2nya "indicator" paling ampuh utk tunjukkan credibility ko.... lagi banyak ko boleh publish paper sepanjang jadi calon PhD / Master.... lagi "cayang" SV ko pada ko....

Kelima: Lamunan terhenti !

Ko kena bangun dari lamunan ko......dan ingat bahawa persepsi SV terhadap ko banyak sangat bergantung kepada diri ko sendiri. SV ambil ko kerana melaksanakan tjawab yang diberikan oleh Graduate School.... tapi kalau ko tak bertanggungjawab atas research dan thesis ko sendiri.... SV akan lepas tangan jer.... Tapi kalau ko sungguh2.... SV pasti akan menunjukkan minat pada kajian ko yang juga akan menyumbang kepada publication SV ko sendiri. 

Jadi bro... tepuk dada tanya selera ! 

OT









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...