.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, January 12, 2016

Tajuk 845 - Pilot, Focus group, pre-test

Sebelum edar questionnaire......Pre-test (focus group) VS Pilot tests

Lakukan ini dulu....
1. Pre-test / focus group
Pre-test dijalankan selepas qnaire melalui proses validation bersama expert dan psychometrician. Oleh kerana expert dan psychometrician hanya memberi pandangan dan pendapat terhadap item, perlu dilakukan ujian dengan pre-test / focus group utk menjawab item2 tersebut.

Pre-test tidak mementingkan sample dari kajian sebenar. Pre-test dilakukan dalam keadaan face to face secara individu atau berkumpulan (juga dipanggil fokus group). 

Jika secara individu dan bukan face to face, maka ruangan komen disediakan dalam qnaire utk diisi oleh individu tersebut.

Anda boleh sahaja mengumpulkan 5, 6 orang peers (focus group) dan minta mereka melengkapkan qnaire anda sambil bertanyakan apa2 masalah dalam menjawab setiap item dalam satu kumpulan. Tujuannya untuk mengetahui bagaimana setiap item difahami oleh setiap individu. Apabila berlaku contradiction, lakukan perbincangan untuk mendapatkan item yang difahami oleh semua individu.

Pre-test bertujuan antaranya:
• Adakah maksud item difahami secara objektif
• Adakah arahan difahami

2. Pilot test
Pilot test adalah “kajian pada skala kecil” menggunakan 30 atau lebih sample dari populasi kajian sebelum kajian sebenar dijalankan. Pilot test dilakukn selepas pre-test. 

Pilot test digunakan untuk mendapatkan anggaran nilai reliability item / construct dan memberi peluang mengetahui item2 yang masih bermasalah. Ini bermakna, pilot test perlu dilakukan lebih sekali jika wujud masalah kepada banyak item yang memerlukan ulangan.

Pilot test juga boleh memberikan jawapan kepada soalan spt:
• Adakah item mengukur apa yang nak diukur dari sekumpulan sample?
• Apakah nilai reliability qnaire ?
• Adakah item difahami secara konsisten oleh responden?
• Adakah item sesuai dgn ciri-ciri responden?

Bagaimana pilot bagi qualitative research?

Pilot umumnya diperlukn sbg persediaan sebelum kajian sebenar... bg elakkn masalah pd prosidur dan instrumentation.

Pilot lebih kelihatan ketara pd kajian quanti yg libatkn ramai sample...
Kajian quali melibatkn sampel lebih kecil dan naturenya yg evolving... dan masih boleh dibuat adjustment sepanjang kajian menyebabbkn pilot sering menjadi sebahagian kajian dan tidak dilaporkan secara berasingan.

Namun... ada baiknya bagi novice kajian quali... menjalankn interview atau observation sbg pilot tlebih dulu sbg psediaaan... mengetahui soalan2 probing yg boleh ditambah.... kesesuaian borang observation.... sebelum menemui partisipan sebenar.... dan boleh laporkan juga secara ringkas dlm thesis... wbmpun.. process adjustment masih boleh terus blaku sepanjang kajian... tetapi maybe dpt diminimakan

OT 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...