.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, April 22, 2016

Tajuk 854 - Mana dulu.. belajar research methodology atau buat proposal?

Aisey... soalan cam tupun nak tanya ker... mestilah blaja RM dulu… baru boleh buat proposal !
Betul ker?

Pertama:
Dunia PG dunia specific.. fokus dlm satu2 bidang kajian. Seseorang yang berminat katakan dalam multimedia utk pengajaran perlu terlebih dahulu tahu journal2 yang menerbitkan kajian2 multimedia dalam pendidikan dan cuba membuat review kajian2 yang dilakukan.
Jika peringkat PhD, mereka ini dah ada asas membuat kajian dan teori2 berkaitan. Jika tidakpun, mereka masih boleh merujuk buku2 teks research methodology yang bersepah di libraray... jika ingin memahami secara lanjut apa yang ditulis dalam jurnal2 yang mereka rujuk. Jika ada masalah, mereka boleh terus berbincang dgn SV. Oleh itu perlantikan SV tidak boleh ditangguh dan perlu dilantik sebaik sahaja semester bermula, sebab jika ada keperluan menukar SV atas sebab2 tertentu, boleh saja dilakukan selepas itu.Kedua:
Selepas mengetahui (maybe belum memahami sepenuhnya) beberapa reka bentuk kajian melibatkan multimedia dalam pendidikan maka PG boleh mula merangka proposal ringkas. Dari sinilah perlu didalami lagi research methodology dan barulah kelas tersebut membawa “makna” yang khusus dalam skop kajian kajian yang ingin dijalan dan boleh berlaku soal jawab yang juga khusus sepanjang kelas tersebut berjalan.

Maka PG perlu bermula dgn draft proposal terlebih dahulu
Di RUOT memang inilah pendekatannya dgn matlamat proposal siap pada semester pertama.
Tapi..... lazim terdapat amalan membiarkan pelajar sampai 3 semester untuk menghabiskan beberapa courseworks wajib esp kelas research methodology, barulah dibenarkan mereka mula merangka proposal.

Soalan aku:
1. Apa yang mereka nak rangka jika yang dipelajari dalam research methodology adalah saranan2 umum utk kajian secara umum malah ada yang menggunakan buku teks research methodology yang pelajarpun boleh baca dan pinjam dari libraray?

2. Apa yang mereka nak rangka kalau sumber kajian dalam bidang sendiri tidak pernah dibaca, direview ?

3. Kelas research methodology tidak akan berkesan jika pelajar hanya mencatat nota spt kelas2 theory yang lain tanpa ada satu fokus utk difahami sepanjang kursus.

4. Tidakkah pelajar terasa tertekan selepas beberapa semester baru nak mula merangka proposal dan sebarang penolakan / kesalahan mungkin akan hanya membawa kepada “extension” semester?

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...