.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, April 22, 2016

Tajuk 851 - What is an impactful PhD / master research?

IF bmakna impact factor bagi sesuatu journal. Impact disini merujuk kepada bilangan scholar yang cited journal tersebut.. Maka impactful research bagi PhD / master perlu difokuskn kpd aspect ini - berpotensi diterbitkan dalam high impact journal.

Oleh kerana research PhD / master wajib (atau digalakkan) utk publication.... maka impact research tersebut dapat dinilai jika diterbitkn dlm journal berimpact tinggi atau atleast Q4.

Jadi impact bagi research PhD / master mesti difokus kpd potensi utk dirujuk (cited) oleh scholar setelah diterbitkn dlm high impact journal... BUKAN spt yg didakwa supaya ada impact kpd society apatah lagi impact dan implikasi pd polisi... 



Tak guna meletop2 menulis dan mdakwa impak dan implikasi kpd polisi (spt itu satu kewajipan) dlm thesis tapi gagal diterima utk publication wpun Q4... atau impact ditekankan mesti kepada society / polisi (sedang ia tidak berlaku kerana tidak dilakukan pun !). 

Penat jugak aku nak jelaskan benda2 basic macam ni... kenapalah tak tahu nak bezakan impak scholar research PhD / Master dengan impak kajian oleh expert. Malah... banyak juga kajian expert (dgn geran ratusan ribu serta team up dgn beberapa experts lain) yang hanya berakhir dalam bentuk artikel tanpa memberi apa2 impak kepada society apatah lagi implikasi kepada polisi...

Kajian Einstein yang dasyat impaknya pun terlebih dahulu diterbitkan dalam artikel berikut.. bukan terus didakwa impaknya pada society dan polisi makers... hadoii...

A. Einstein (1916). "Die Grundlage der allgemeinen Relativit√§tstheorie". Annalen der Physik. 354 (7): 769–822. 

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...