.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, May 24, 2015

Tajuk 748 - Ketahui Elsevire, Springer, Wiley dll - JGN TULIS THESIS PASAR MALAM

Read and SHARE because it is RARE !

Jika anda xpernah kisah pkara ni.... besar kemungkinan anda sedang menulis thesis pasar malam... oh tidak !

Ramai yang fening istilah2 di atas... org yang selalu sebut benda ini pun ntah tahu ntah tidak.... kot2 main sebut jer.... akupun fening bro. So aku cubakah nak mudahkan....

Elsevier, Wiley, Springer, Thomsom Reuter (TR), Taylor and Francis dll adalah contoh publishing company yang publish scholar and scientific literature. Namun Elsevier dan TR adalah gergasi !

Gergasi 1:
Elsevier mempunyai ScienceDirect (database) utk full text online journals dan Scopus sebagai bibliographic database yang mengindeks peer-reviewed scholar and scientific journal articles secara sistematik.

Scopus mengandungi abstracts and citations semua journal yang diindeks. Contohnya system Quartile (Q1, Q2, Q3, Q4) adalah antara indeks yang digunakan oleh Elsevier. Search n baca dlm blog aku pasal quartile ni di drotspss.blogspot.com

Scopus menggunakan IPP (Impact per Publication), SNIP (Source Normalized Impact per Paper) dan SJR (SCImago Journal Rank) sebagai indeks atau bibliometric indicators utk mengukur ranking / popularity sesuatu journal.

Nk tahu buka jer web scimago.com.

Gergasi 2:
TR pula mempunyai Web of Science, WoS atau ISI (databases) utk full text online journals.
TR mengindeks melalui Science Citation Index / Social Science Citation Index / Art and Humanity Citation Index yang mengandungi abstracts and citations bagi peer-reviewd scholar and scientific journal articles..l

TR juga membina Journal Citation Report (JCR) utk membuat ranking bagi journal, dgn indeks Impact Factor (IF) dibawah website Web of Knowledge. Selalu disebut ISI indek jer.
Lain-lain gergasi:

Database yang lain diwujudkan oleh publisher / university / organisasi / search engine seperti:
1. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)
2. ERIC (Institute of Education Sciences of the United States Department of Education)
3. EMERALD (publisher)
4. Wiley / Wiley Blackwell (publisher)
5. Taylor and Francis (publisher)
6. PubMed (sediakan MEDLINE database oleh US National Library of Medicine)
7. JSTOR (online database by ITHAKA organisation)
8. Google Scholar (serach engine for scholar artikel by google)
9. Banyak lagi bro..... tak larat nak tulis... bunga telor lom siap lagi....

Make thing easy!

Jika diminta hasilkan peer-reviewed journal maksudnya, hantarlah kepada mana2 journal yang diindeks oleh scopus (Elsevier) dan ISI (Thomson Reuter) kerana diindeks dgn lebih ketat dan berwibawa.

Wbpun, terdapat badan yang juga membuat indeks tetapi kurang diutamakan spt Mydex – Malaysian Indeks, JSTOR indexed, EBSCO, Google indexed, DOAJ, JSTOR dll

Berikan keutamaan kepada indeks ISI atau IF (maksudnya diindeks oleh Thomson reuter) atau Quartile (maksudnya di indeks oleh Scopus / ELSEVIER) jika boleh....

Jangan hantar kepada mana2 journal yang hanya ada ISSN sahaja tetapi tidak diindeks oleh mana2 pihak secara peer-reviewed. Ini dinamakan journal "pasar malam" yang terbit jer apa sahaja artikel... tanpa kita quality .... buat malu kalau artikel ni anda rujuk utk thesis master dan PhD... takut tesis anda juga berstatus pasar ,malam !

The Turkish Online Journal of Educational Technology misalnya tidak diindeks oleh Scopus mahupun ISI sekadar EBSCO dan DOAJ sahaja. Bolehlah rujuk tapi utamakan dulu / priority kepada journal ISI dan Scopus.

Misalnya kalau ada 100 artikel... maybe 80% dari ISI dan Scopus.... 20 % dll termasuk buku. Argument utama mestilah dari journal ISI dan scopus.

OT 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...