.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, October 8, 2014

665: Calon Master / PhD – The POWER of DETERMINATION

Esok Raya Korban. Aku ingin mencoret skit. Menjadi postgraduate (PG) sama spt menjadi seorang pengembara… yang akan memasuki dunia baru yang asing bagi anda. Anda tak boleh jadi PG kalau ada sifat malu2 kuching…. Tetapi miliki lah empat berikut utk survive dalam dunia baru yang unpredictable ini…

1. Searching for info to understand the new environment 
2. Ada will / determination to take action
3. Obsession with knowledge
4. Prepare to work hard before work smart

Maybe ada banyak lagi sifat lain… tapi cuba fahami dan laksanakan dulu yang empat di atas.

Pertama: Searching for info to understand the new environment
Dunia PG dunia baru. Anda bernasib baik…. dalam FB DSG ini terdapat overwhelming of opportunities utk anda memahami dunia pelek ini. Aku perhatikan…. Terdapat pelbagai isu yang dibincang…. Terdapat puluhan bengkel… dari mempelajari word processor… Latex….ke perisian spt SEM/AMOS… malah ada bengkel article berimpak tinggi… sampailah ke bengkel systematic LR. Wow…. semuanya tersedia…. tidak spt ketika aku menjadi PG dahulu… amende pun tak ada !!

Nah…. anda maybe tidak perlu lagi mencari info secara evolusi.. .. merangka2 kerana banyaknya bengkel2 yang dikendalikan oleh experienced researchers yang boleh memberikan anda info tentang dunia PG secara revolusi… supaya mental dan tindakan anda juga terrevolusi !

Aku berpendapat….. masuklah mana2 bengkel yang sesuai malah ambil kesempatan mempelajari sesuatu yang baru wpun tiada kena mengena secara direct dgn kajian anda. Ini kerana dunia PG bukan dunia sekadar berbangga memiliki PhD dalam quantitative tetapi kaku bila berhadapan dengan situasi qualitative…. malah ada scholar yang menolak lansung satu-satu approach kerana otaknya yang telah compartmentalized !

Kedua: Ada will / determination to take action
Utk survive dalam dunia PG… the big WHY …. will determine the big DETERMINATION ..

Contoh:
Anda telah menganggur 2 tahun.. dah tak sanggup nak menganggur lagi.. kerana dah nak kawin !! Tiba2 anda dapat satu temuduga utk jawatan Pegawai Perlancongan Melaka sedang anda orang Kota Bahru yang asing dgn Melaka. Junior anda pula baru graduate…. berasal dari Melaka…. juga mendapat temuduga yang sama.

Sekiranya “why ” anda utk mendapatkan kerja tersebut sama sahaja dgn junior anda yang dah expert dgn Melaka…. maka “determination” pun anda pun akan sama juga dgn junior anda… sedang anda tidak ada advantages dalam selok belok negeri Melaka. Anda perlu ada “Why” yang 10x lebih besar dari junior anda tersebut supaya “determination to take action” anda 10x lebih hebat. ANda perlu membaca sejarah Melaka, mengenali tempat2 bersejarah dll….
Sebab itulah anda perlu ada “why” yang cukup kuat kenapa anda menjadi PG…. barulah “determination to take action” juga kuat !

Ketiga: Obsession with knowledge
Jika anda obsess buat cup cake…. Anda akan cuba sampai berjaya… biar bersengkang mata. Then anda tak akan berhenti setakat tahu buat cup cake yang biasa2…. Anda akan explore segala web page, masuk segala kelas buat cup cake, berkenalan dgn semua pakar cup cake yang berjaya… berusaha menghasilkan cup cake yang lebih sedap malah unik…. Inilah obsession !

Inilah ciri yang perlu ada pada PG…. obsess apa sahaja yang berkaitan dgn bidang kajian. Bukan sekadar search journal melalui google…. Tapi tahu secara terperinci journal tersebut.




Katalah anda dalam bidang pendidikan… maka Learning and Instruction adalah antara journal tersohor yang wajib ada dalam citation anda. Tapi itu tidak memadai…. Anda tahu journal ini di terbitkan oleh Elsevier… dgn IF 3.079…. Ini baru satu….

Malangnya ramai PG yang bukan sahaja tak tahu leading journal dalam bidang masing-masing kerana tak kisahpun nak tahu…. Jauh lagilah nak kisahkan IF, sampai makna IF pun tak tahu…. Then senang2 postkan pertanyaan dalam FB tanpa terlebih dahulu mencarinya dalam internet dan memahaminya… maka jauh lagilah nak tahu leading author atau publication journal tersebut.

Penting ker nak tahu benda tu?

Ini samalah dgn seseorang yang kata obsessed dgn MU…. Hari2 pakai baju MU…. Sehingga screen HP pun MU…. Tapi kalau striker dan goalie MU pun tak tahu… baik diam2 jer !!
Keempat: Prepare to work hard before you can work smart
Jarang seseorang boleh work smart tanpa terlebih dahulu work hard. Work hard dalam membina skill, knowledge… barulah boleh work smart.

Copy, Paste dan Rephrase contohnya spt macam kacang jer…. Tapi tanpa work hard…. membaca article… dan memahaminya terlebih dahulu…anda takkan tahu dan kuasai ke whole picture of your research… maka tidak mungkin anda boleh melakukan analytical reading utk extracted statement / idea / argument yang ingin di “copy” sebelum di paste dan rephrase.

Tanpa work hard utk menguasai Mendeley umpamanya, anda tidak mungkin boleh melakukan article management dgn smart…. samada secara FBOT, SROT mahupun Annotate !

Kesimpulan:
Jika anda tidak kisah atau tidak peka atau tidak terasa perlu melakukan empat perkara diatas… anda belum cukup bersedia utk mengharungi dunia PG atau masuk mana-mana GP (Grand Prix) !

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...