.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Saturday, May 10, 2014

Tajuk 593 - Five reasons why there is no PERFECT research in social science !

Terdapat pelbagai prosidur dalam kajian sosial science. Sering wujud perbalahan SV-supervisee terhadap pelbagai procedur sehingga supervisee pening berpanjangan. Bagi aku senang sahaja, jgn pening2 sebab dalam social science tiada satupun kajian yang PERFECT. 

Apa alasan aku?

Pertama:
Semua analisis data dalam social science tidak perfect. Contoh mudah adalah nilai mean yang hanyalah satu nilai estimation sahaja. Malah setiap pengiraan statistic dalam social science juga melibatkan error. Kalau dah estimate dan error, mana perfectnya !

Kedua:
Teori yang digunakan juga tidak perfect…. sekadar menunjukkan korelasi antara IV, DV dan jika canggih sikitpun adanya mediator dan moderator. Teori ini juga bergantung kepada banyak factor… satu teori tidak semestinya sesuai utk semua situasi. Kalau teori tidak konsisten... mana datangnya perfecton !

Saya mengaku tak baca betul2 masa jwb questionnaire....boleh ke?

Ketiga:
Instrument yang digunakan juga sangat lemah dan banyak defect…. Ambil sahaja questionnaire… yang construct nya diambil dari teori yang juga tidak perfect. Ini tidak termasuk lagi pembinaan item yang sukar mencapai tahap objective dan unidimentional malah tidak dapat membezakan item difficulty dgn ability of respondent. Jika banyak defect... kat mana yang perfect? Setakat nilai cronbach alpha.... itu hanyalah internal consistency yang wpun item tidak mengukur secara terperinci.... boleh sahaja menunjukkan nilai yang tinggi !

Keempat:
Kajian social science melibatkan responden / subject / partisipan yang terdiri dari manusia, dari kanak2 hinggalah warga emas. Bila kajian melibatkan manusia yang ada perasaan (bukan spt tikus putih) yang diminta pula pendapat dan pandangan mereka untuk diukur, bias adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Tanya diri sendiri…. Adakah senang utk berlaku jujur bila menjawab qnaire yang menjela2 …. Ada pula yang tanya soalan yang ntah apa-apa? Bila timbul bias…. mana datangnya perfection ? 

Kelima:
Penyelidik juga manusia….. ada bias…. kalau tak banyak… skit.. betul tak?

Jika digabungkan 5 aspek diatas…. Maka tak yahlah sibuk2 nak pastikan kajian social science PERFECT…sehingga supervisee pening.... sebab takkan perfect sampai bila-bila !!

Oleh kerana setiap kaedah dalam social science ada kekurangan,.. supervisee dipertangungjawabkan untuk "merasionalkan dgn kefahaman yang jelas" setiap pemilihan yang dibuat. 

Disinilah bimbingan SV diperlukan, bukan berbalah.... sedang pelajar tidak ada pengalaman dan sukar melihat secara menyeluruh kajian yang maybe buat pertama kali mereka jalankan sejak keluar dari rahim ibu merekai !! Jadi SV berikanlah mereka constructive direction kerana based on fact.... tiada kajian social science yang perfect !

Pic - perfectly matched !

OT - apa yang aku tulis ni tak tercatat dimana-mana buku... sekadar memberi satu reaksi yang terbuku

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...