.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, March 18, 2014

Tajuk 573: Pencarian FOCUS dgn Mendeley

Berikut 3 senario aplikasi Literature Search MENDELEY...

MENDELEY 1: Pencarian secara fokus.... jgn meraban !!

Jika anda ingin mencari artikel secara fokus dlm journal, dgn author dan tahun tertentu... lakukan ini (pastikan spacing, spelling dan ".." semuanya betul)

Buka Mendeley - klik Literature Search dan taip spt berikut dan tekan enter. Anda boleh sesuaikan keyword dan nama journal atau nama author dgn kajian anda sendiri:

organic AND chemistry AND published_in:"international of research in science education" AND year:[2000 TO 2014]

"organic chemistry" AND published_in:"science education" AND year:[2000 TO 2014]

organic AND chemistry AND published_in:"science education" AND year:[2000 TO 2014]

sport AND tourism AND published_in:"journal of sport & tourism" AND year:[2000 TO 2014]

"sport tourism" AND published_in:"sport management review" AND year:[2000 TO 2014]

sport AND author:"James Higham" AND year:[2000 TO 2014]

sport AND toursm AND author:"Tom Hinch" AND year:[2000 TO 2014]


Need to buy crap AND fish AND sugar NOT icecream !!

MENDELEY 2: Pencarian secara fokus lagi....ALL in ONE !

Banyak journal guna keyword yang berbeza ejaan contohnya mind mapping dan mind map atau concept mapping dan concept map.

Abis mana satu yang betul? 

Jawabnya semua betul dan anda kena baca semuanya !!

Utk mencari kesemuanya:
Buka Mendeley - klik Literature Search dan taip spt berikut dan tekan enter. Anda boleh sesuaikan keyword dan nama journal atau nama author dgn kajian anda sendiri

"Concept map" OR "Concept mapping" OR "Mind Map" OR "Mind Mapping"

MENDELEY 3: Operator NOT

Aku selalu cari bahan berkaitan dgn "Concept map" OR "Concept mapping" tetapi dalam kimia.. aku tak naklah dalam bio ker dalam fizik ker....atau subjek lain... mengacau jer.....supaya aku boleh dapat journal yang fokus. 

Buka Mendeley - klik Literature Search dan taip spt berikut dan tekan enter. 

"Concept map" OR "Concept mapping" AND chemistry NOT Physics NOT Biology NOT science

Mendeley 4: Pencarian journal + year + author + keyword !!

Satu lagi pencarian yang lebih focus menggabungkan journal + year + author + keyword. 

Buka Mendeley, Literature Search dan taip spt berikut... sesuaikan dgn keperluan anda.... untuk journal taip sahaja education bermakna semua journal yang ada perkataan education akan dicari. Tak perlu taip nama journal dgn lengkap

Contoh utk di taip dalam Lit Search Mendeley:

multimedia AND learning AND year:[2000 TO 2014] AND published_in:education

multimedia AND principles AND year:[2000 TO 2014] AND published_in:education AND author:mayer


motivation AND self-esteem AND year:[2000 TO 2014] AND published_in:psychology AND author:manessis


Jadi pandai2lah ko sesuaikan dgn apa yang ko nak cari... malah ko boleh cuba gabungkan post Mendeley 1, 2, 3 dan 4 dalam FB ni dgn lebih creative lagi....selamat mencuba..

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...