.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Saturday, January 25, 2014

Tajuk 550: Mendeley - Footnote + Bibliography

Aku mendapat pertanyaan bagaimana nak guna Mendeley utk buat footnote dan juga bibliografi khususnya kumpulan dari "disiplin Islam". Aku dapati setiap jabatan, fakulti malah jurnal-jurnal seperti Jurnal Usuludin dan Jurnal Syariah pun terdapat pelbagai style footnote... tak hairan lah kalau benda2 ni cukup memeningkan....

Namun demi mengelakkan penulis menaip secara manual... yang menjerih dan memakan masa dan mengelirukan.... maka Mendeley boleh membantu dengan menyediakan footnote dan sekaligus biblografi. 

Walaupun format Mendeley tidak 100% sama dengan format yang diperlukan, atleast Mendeley membantu menyediakan footnote dan bibilografi yang lengkap 100%.... then terpulang kepada penulis utk membetulkan format mana2 yang tidak selari spt yang dikehendaki. Cara ini jauh lebih cepat dan mudah dari menaipnya satu persatu.... phewww !! 

Berikut langkah yang perlu diambil:

Langkah 1:
Pastikan citation  style yang dipilih adalah "Modern Humanities Research Association (note with bibligraphy) pada Mendeley Desktop dan pada Mendeley di MS Word.





Langkah 2:

Cam biasa ler.... copy and paste mana-mana bahagian yang ingin diperlukan dari jurnal.... 


Langkah 3:

Kemudian paste pada MS Word anda
Langkah 4:

Klik References - Footnote pada MS Word




Langkah 5:

Insert Citation - Go to Mendeley - Cite maka terhasillah footnote, Ulangi lagi seberapa banyak footnote yang diperlukan, maka terhasillah footnote tersebut spt berikut..






Langkah 6:

References - Insert Bibliography (sebelah icon Mendeley), maka anda bukan sahaja ada footnote tetapi juga Bibliography...


Kepada peserta bengkel saya..... langkah ini sepatutnya sempoi.... selamat mencuba !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...