.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, January 12, 2014

Tajuk 547 - Bagaimana menulis concept paper dgn contoh !!

Kertas kerja konsep (concept paper) adalah analisis “mendalam” sesuatu idea yang masih fresh dan boleh mengundang persoalan / pendapat dari pelbagai sudut. 

Tajuk straight forward seperti “peranan penal solar sebagai tenaga alternatif” tidak berapa sesuai. Oleh itu, anda perlu ada asas yang baik dalam tajuk yang dipilih. Sebagaimana research paper, concept paper masih memerlukan  journal articles sebagai  rujukan bersama laporan  terkini isu yang ingin dibangkitkan.

Concept paper tidak memerlukan data, tetapi memerlukan perbincangan beberapa aspek utama yang menyokong concept atau thesis statement yang ingin diperkenalkan. 

Katakan anda ingin memperkenalkan penggunaan APPS yang lazimnya berorientasikan computer games kedalam strategi pembelajaran dan pengajaran sains , sudah pasti ia mengundang banyak persoalan.

  • Bagaimana apps ini dibina?
  • Bagaimana dengan teori pembelajaran yang sesuai?
  • Adakah apps praktikal dilaksanakan?


Tugas anda menyakinkan pembaca bahawa thesis statement anda  adalah kuat dan disokong dengan gabungan teori prinsip games dan strategi pengajaran dan pembelajaran sains yang anda justifikasikan sesuai.


Dulu bukan jer tak tahu tulis concept paper, main tennis pun tak tahu.
La ni bolehlah setakat toing..toing pukul bola tennis !!


Maka andapun memilih tajuk berikut untuk membuat concept paper untuk dihantar kepada journal. Tajuk mesti catchy !

Tajuk:  
Can Apps Enhances Student Interest and Understanding in learning science?

Tajuk ini diasaskan kepada thesis statement berikut:

Digital games based learning can be integrated in science subjects (topic) to enhance student interest and conceptual understanding (argument) by merging game principles and learning strategy using apps (support)

Pada lazimnya, outline adalah spt literature review dan agak flexible. Berikut adalah lebih kurang contoh outline:

Introduction:
  • Brief history
  • Introduce the need for "new concept"
  • Brief discussion why the "new concept" is important and can contribute to the body of knowledge


Body:
  • Definitions – from different perspectives
  • Focused issue – focus only the main issue
  • Previous studies - for readers to understand the chosen concept in the main stream of the previous studies
  • Concept proposed – discussion in conceptual framework


Discussion:


Summarize your paper and thesis statement and potential for future research.

Oleh kerana susah juga nak jelaskan, aku lampirkan link concept paper student PhD aku sebagai contoh:

Sila klik ini utk download contoh concept paper

Sudah pasti kredit to Nazirah Mat Sin juga, student PhD aku....

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...