.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, March 3, 2013

Tajuk 449: 10 perkara yang ko jgn buat...

Ko tahu tak 10 perkara yang ko mungkin buat? Aku nak tulis skit jer disini.... ko jawab ler sendiri dalam hati... 

Pertama:
Ko ada masa 6 semester utk buat PhD. Ko perlukan ke enam2 semester tu untuk menulis tesis. Kalau ko masih belum menulis selepas 2 semester, ko akan extent 2 semester jugaklah.... tak caya cubalah...

Kedua:
Ko tulis tesis secara detail ikut muka surat... 1, 2, 3 dan seterusnya. Ko tak tahupun kena tulis ikut rangka Chapter 1,2,3  sekaligus.... tapi kalau ko memang degil nak tulis jugak ikut tertib paragraph by paragraph muka surat 1,2,3  ....jgn salahkan ibu mengandung kalau tesis ko tak siap2 jugak 3 chapter selepas 3 semester....

Ketiga:
Bila ko jumpa SV buat kali kedua ..... dia terpinga2 dan tanya "U ni student PhD baru ke?" maknanya ko memang dah lama tak jumpa dia.... !! Kalau ko amalkan macam tu... eloklah tu...

Keempat:
Bila ko nak mula menulis selepas ko hanya google 3, 4 artikel pasal kajian yang ko nak buat, jgn marah kalau SV ko meluat.. 

Kelima:
Ko nak mula menaip.... tapi ko tak tahu typesetting tesis ko guna MSWord.... then ko nak menaip ikut format APA tapi ko tak tahu formatting tesis ko guna MS Word....  Jadi APA yang ko tahu ?

Keenam:
Ko susah hati dan gundah gelana dan takut tak jumpa "a potential SV" bagi membantu ko buat research.... tapi ko tak susah hati pun yang ko tu dah 4 semester belum kelihatan sebagai "a potential PhD candidate" pun....

Ketujuh:
Kalau ada pelajar Malaysia 17 tahun berjaya cipta games Crazy Ball bertaraf dunia hanya belajar melalui internet, ko lagi banyak buka internet....update status ko tiap saat dlm facebook !

Kelapan:
Ramai calon MS yang buat full research dulupun terkial-kial nak mulakan PhD.... ko pulak yang ada MA selamba jer jawab "relex MA...." 

Kesembilan:
Ko bercita2 nak selesaikan masalah negara dengan kajian  ko...nak ubah polisi itu dan ini....sedangkan masalah ko tak faham statistik yang basic2 ko tak pernah ko peduli....

Kesepuluh:
Kajian master atau PhD tak lebih dari membuat modifikasi dan upgrade kajian2 penting yg lepas .... ko pulak asyik  buat kerja tak penting dengan mencari tajuk kajian yang tak pernah dibuat lagi diatas muka bumi....ramai jugak lagi std macam ko ni...

Adenyer....


OT







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...