.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, February 5, 2018

Tajuk 865: Biasiswa BUKAN research grant !




Terdengar aku kisah panel temu duga biasiswa btanya soalan seolah2 calon tu nk minta research grant.
a. Apa impak kajian ni nanti?
b. Kajian ni dah byk orang buat?
c. Apsal buat kat kolej u jer.. buatlah satu Msia
d. Dll
1. Mohon biasiswa utk sambung BELAJAR. Belajar apa? Belajar buat research lah.
2. Klu dah belajar buat research... tanyalah soalan yg bkaitan blaja buat research... bukan impak research.
3. Mmglah kajian kebanyakkan dah ada orang buat... tetapi yg buat BUKAN calon tu ... diapun nk blajalah camner org lain tu buat research.. dgn bbrapa modifikasi... nnti pun SV akn mintak ubah sana sini... panel PD pun minta tambah sana sini...
4. Blaja buat research sama macam buat 'prototype research'... lom lagi real research macam yg minta grant.
5. Yg minta geran ribu raban dgn team up bbrapa expert pun byk yg tak der apa2 impak..
6. Elakkan demotivated dan downgrade calon... sbb duit biasiswa tu duit rakyat... duit calon tu juga
7. Nak buat satu Msia saje... itu jer lah modal kononnya nk capai tahap PhD
8. Tanyalah soalan2 yg constructive.
9. Lagi ramai calon yg dpt biasiswa... lagi besar impak kpd industri ... lansung atau tak lansung.... inilah impaknya
10. Elok juga panel tunjukkan dulu impak kajian masa dia buat tesis dulu klu adalah ... baru boleh tanya soalan tu pada calon... klu tak.. tanyalah soalan lain
Sekali lagi.... mohon biasiswa utk blaja buat research yg sistematik... bukan mohon grant utk buat research.
OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...