.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, September 7, 2015

Tajuk 790 - 10 definisi Research GAP, satu cadangan POWER mencari Research GAP terbongkar !

Saya terima satu komentar. Terima kasih, kepada yang beri komentar yang katanya university saya maybe tak utamakan research gap, sebab itu saya tak tekankan research gap. 

Emmm….. yang beri komentar tu maybe sibuk mencari research gap tak jumpa2 sehingga tak sempat nak baca apa yang saya tulis.

Apapun to be fair, berikut adalah antara 10 definisi gap yang aku kutip dari pelbagai pihak serata dunia dgn sedikit komen ringkas serta satu cadangan dalam pencarian research gap.

1. Research gap is a research question or problem which has not been answered appropriately.
- Ye ker “has not been answered appropriately” wpun setelah artikel direview oleh panel experts atau supervisory committee - melainkan jika anda membaca artikel picisan atau artikel final year project !

2. Research gap is actually what makes your research publishable.
- Simplistic statement .... sapa2pun boleh sebut benda ni !

3. A research gap is the missing element in the existing research literature, and you have to fill with your research approach to make your manuscript publishable.
- Mana tahu apa yang "missing", sedang yang membaca literature tu pun belum pernah buat apa2 research... dah nk jadi musang tiap2 mlm cari gap yg "missing" tu. Dan tidak semesti kalau “terjumpa” yang missing tersebut memudahkan publication… entah2 yang dijumpai tu semuanya tulang belaka !



4. In another words, gap indicates a finding from a research in which a key question has not been answered.
- perghh.... artikel mana yang telah direview oleh panel expert dan berjaya dipublished tiba-tiba anda menemui “a key question which has not been answered” – itu pun kalau ada, baru boleh jumpa.

5. The research results are inconsistent …
- Kalau tak consistent, adakah kajian anda akan duplicate kajian yang sama utk buktikan mana yang lebih consistent? Ayo yo...

6. Once you have outlined the gaps in the literature point them out with their flaws making sure that you outline pertinent issues for future study.
- Senangnya nak outlined fault.. imperfection kajian lain …. dan tunjukkan the flaws…. dapatkan lah gap tu dulu. Maknanya kerja review ni nak cari flaws kajian lepas ker? Nak kena justify lah apa yang flaws tu. Silap2 hari bulan anda kata kajian yang ada flaws tu dibuat oleh expert … dan expert tu yang jadi external examiner anda … perghhh !

7. A gap in the literature is a research question relevant to a given domain that has not been answered adequately.
- Research question that has not been answered adequately? How do you know? Abis nak duplicate ker kajian tu dan buat analisis lain pulak? Sampai ke makan PhD kalau macam tu?

8. Knowledge gap is a research problem….
- Sama ke? Cam tak sama jer ! Kalau sama, guna jerlah research problem… atau issue.... kenapa nak guna gap?

9. Research gap - Some research articles also include a short section on ‘suggestions for future research’.
- Kalau gap memang ada kat situ….. kenapa ramai yang tak ambil jer suggestion tu sebagai gap, ada yang sampai 3, 4 semester tak jumpa2 gap !

10. The quality of the study found was insufficient
- Kenapa sibuk2 kajian orang lain tak berkualiti, carilah yang berkualiti untuk direview .... artikel Q1 dan high impact... ntah2 nak faham apa yg ditulis pun dah fening...

Cadangan POWER mencari gap:

Jika memang university atau SV anda tekankan pencarian gap atau to fill the gap… sukacita aku mencadangkan, anda berlatih dahulu mencari gap dari definisi di atas:
1. missing elements
2. flaws / fault / imperfection
3. inconsistency
4. not adequately answer the research question
5. low quality study
dalam semua artikel SV n co-SV anda dahulu… kerana bidang anda tentunya tidak banyak berbeza dengan bidang SV anda… semoga anda menjumpai “gap” dalam artikel2 tersebut kemudian cadangkan supaya kajian anda mengambil gap tersebut utk kajian master / PhD anda.
Nnti boleh lah sebut bhw anda mjumpai byk kelemahan... flaws... ketidak jelasan dan inconsistency sbg gap dlm kajian SV dan co-SV anda dan tentu anda hairan bagaimana artikel2 tu boleh di published.... iskhhh.... then bila anda jd SV pula.... minta supervisee anda lakukn hal yg sama.... power tak?

Jika xjumpa2 jugak.... dah masuk 3 semester..... terus jer tanya SV ... apa kekurangan, missing sana missing sini... dan flaws kajian dia yg boleh jadi gap.... mesti dia tahu.... klu tak masakn dia sibuk suruh anda mencari gap dalam artikel org lain....
Sekadar cadangan.... terutama kpd yg mulutnya tak lekang dgn gap... gap... gap...

Jika tak setuju tak ada masalah....

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...