.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, April 28, 2014

Tajuk 585: Master / PhD Research – The journey is FAR MORE important than the destination !

Bunting di Pintu Utama UPM....
Perbualan dgn beberapa peserta bengkel di UMP Pekan siang tadi masih membawa lagu lama. Dgn jelas masih ada pelajar menyatakan bahawa research mestilah original iaitu yang belum pernah dibuat orang ! Bila ditanya - SV yang tekankan perkara tersebut !!

Aku nak bertanya apa yang original – teori, instrument, analisis data? Maybe ada yang kata – data itulah yang original? Abis kenapa berbangga dgn data yang “original” kalau data tu terhasil dari teori dan instrument kajian lepas yang dah “pernah dibuat orang” !

Dgn berbekalkan pengetahuan “lama” yang diajar dlm kelas research methology, pelajar diminta buat research yang “baru” dgn penekanan kpd “kajian yang tak pernah dibuat lagi” sambil meminta mereka membuat literature review yang mendalam dari “kajian lepas yang pernah dibuat” …. emmm patutlah ramai pelajar yang bingung... 

Baru clear...
Research adalah satu PROSES dan PROSES inilah yang penting… yang perlu DIPASTIKAN dapat dikuasai oleh pelajar…. 

Kalau ikutkan aku…. terutama disiplin sosial sains.... buat jer tajuk apapun dalam bidang masing2…. asal PROSES yang diikuti oleh pelajar menepati standard master / PhD…. Sebab bagi aku, kajian yang original adalah “kajian yang dilakukan sendiri oleh pelajar” bukan “kajian yang tak pernah dilakukan orang” !

Aku nyatakan lagi ….For master / PhD research….the journey is FAR MORE important that the destination !


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...