.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, April 7, 2014

Tajuk 580: Jika anda stucked utk paraphrase !!

Ada buka Mendeley, terjumpa satu statement baik punya utk support research thesis anda. 

Anda nak paraprase dgn idea yang sama tapi takut plagiat.... then anda stucked !!

Ada satu cara nak kuar dari situasi stucked... khususnya yang lemah bebeno BI.. kawan lak buat derk jer bila minta tolong...

Ada 5 langkah dicadangkan:
Step 1 - copy n paste pernyataan dalam Google translate (BI ke BM)

Step 2 - ubah ayat yang ditranslate dalam BM tu dgn ayat anda sendiri yang juga dalam BM, yang ini jauh lebih mudah dan sempoi...Ingat.... ko buatlah apa sahaja ayat dalam BM asalkan sama idea dlm pernyataan asal (BI). Nak gorengpun tak apa... dgn idea yang sama....

Taa raa...

Step 3 - copy n paste yang dalam BM "baru" di STEP 2 ke dalam Google translate semula

Step 4 - maka pernyataan BM tu ditranslate semula dalam BI.

Step 5 - copy n paste hasil BI dalam Step 4 ke dalam thesis dan edit mana2 ayat yang tak berapa tepat.

Hasilnya ayat BI tersebut sure tak sama dgn ayat asal tanpa menghilangkan idea dalam pernyataan tersebut...!! Kalau ko terror BI tak yah lah buat cam ni.... ini ko buat kalau ko stucked !!

Selamat mencuba ...

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...