.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, October 8, 2013

Tajuk 523: SV ketinggalan zaman? Tanyalah Beyonce atau Yuna...

Ada yang berpendapat….. "master atau PhD adalah pengalaman unik… setiap orang akan lalui proses yang berbeza…dengan stail SV yang berbeza…. jadi tak perlulah kecoh2….buatlah hal masing-masing….pandai2lah bawa diri...."

Sebelum aku respon pendapat tu… aku nak citer pasal Najwa dan Yuna….. dan Beyonce jugak...

Buang tebiat ker bro?

Bukan buang…. tambah tebiat lah…aku terfikir… kenapa Najwa dan Yuna terkehadapan dari penyanyi seangkatannya…. yang ramai dah tenggelam tak timbul2…

Nak kata cantik dan seksi macam Beyonce… Najwa tu sedang2 sahaja …..malah sopan bertudung…..Yuna pun bertudung tapi macam pakai baju renang muslimahpun ada......tal perlupun seksi2.....dan kalau suara pulak… baik Najwa atau Yuna….suara mereka taklah sampai key yang tinggi-tinggi… setinggi suara Alicia Keys !

Apsal ko melalut ni?

Lom abis melalut ...ada lagi....kalau pandai menari dikatakan bonus... sebagai penyanyi.....macam Stacey … tapi samada Najwa atau Yuna, baik tok sah menari....lebih baik duduk jer diam2 macam orang main dam…sambil petik gitar…

Jadi Najwa dan Yuna ni tak ada X-FACTOR yang selama ini kononnya diperlukan utk jadi penyanyi berjaya iaitu RUPA dan SUARA.. dan bonus pandai menari. Malah 2 faktor ini dikatakan sebagai PAKEJ lengkap utk jadi penyanyi sejak zaman berzaman....tetapi tidak dimiliki oleh Najwa dan Yuna.

Abis apa gerangan yang menjadikan mereka popular dan bertahan sehingga kini? Najwa dan Yuna tu asalnya hanya nyanyi suka2 dalam Youtube ... bukannya masuk akademi nyanyian macam Malaysian idol.....tiba2 mereka KEBOOMM!!! 


Dari pemerhatian aku yang naive music ni…. X-Factor yang disebut di atas bukan lagi menjadi begitu crucial. X-factor yang sepatutnya mendapat tempat sekarang adalah “Technical Knowledge” atau aku ringkaskan sebagai TechKnow.  

Pada aku…..Najwa dan Yuna…. Tak ada pakej x-factor yang selama ini menjadi momokan utk jadi penyanyi berjaya iaitu RUPA yang cun melecun dan SUARA yang power mawer....tetapi.... mereka berdua mempunyai TechKnow.

TechKnow tu apa bro?

Bagi Najwa dan Yuna, mereka kuasai dua TechKnow iaitu tahu main gitar dan tahu baca nota musik. Dengan dua TechKnow ini, tambah sedikit bakat secukup rasa.....mereka mampu mencipta lagu sendiri.... sampai boleh menang award lagi....ngalah composer terkenal. Quality yang sama juga ada pada Aizat dan Ainan Tasneem.

Apa yang ko nak sampaikan ni bro…..analogi lagi ker ?

Ha ha.... aku kan analogist....aku nak sampaikan benda yang sama…. Calon PhD "tidak lagi boleh terlalu bergantung harap kepada X-faktor zaman berzaman bagi menyiapkan tesis iaitu (i) SV yang berjiwa "rakyat" dan (ii) Hardworking.

Abis kalau tu tak ada SV dan hardworking, mana boleh berjaya bro…

Aku tak kata tak boleh berjaya tapi "tidak boleh lagi terlalu bergantung..."  sebab setiap calon akan dapat seorang satu SV wpun cara supervision mereka adalah 1001 macam.

Hard working pulak? Kalau nak betul2 hardworking bukan dengan buat thesis…. kerja kat bendang atau noreh getah macam mak bapak aku …. tu baru hardworking !!

So X-factor untuk menjadi calon PhD yang berjaya kini dikuasai oleh TechKnow juga !

Bukankah semua calon PhD tu terpilih….. mestilah mereka ada knowledge !

Memang ler….. tapi ini knowledge dalam bidang kajian masing2 bukannya TechKnow untuk hasilkan tesis….

Tak faham lah bro….

TechKnow yang perlu dikuasai oleh calon PhD, tak kira siapa SV yang mereka dapat mesti (i.) kuasai software utk mencari dan mengurus ratusan journal dalam topic of interest (ii). kuasai software untuk analisis data (iii). kuasai software word processing

Apsal lak cam tu bro?

Ini kerana ketiga2 nya adalah TechKnow yang dulunya tidak ada…. sehingga sebahagian SV dan Prof yang otai sekarang ini yang menjadi calon PhD suatu masa dulu terpaksa bersandarkan kepada momokan “saya dulu hardwork" dan "ikut saja apa kata SV"..... supaya diwarisi oleh supervisee....

Sekarang ini bro…. jika ko kuasai software spt Mendeley.. EndNote, Zotero dll bagi mencari, mengurus, mengkategori ratusan artikel bagi memudahkan pembacaan dan analisis informasi dalam artikel tu…. ditambah dengan kuasai software analisis data seperti ATLAS.ti, SPSS AMOS, Smart PLS, NVivo, Winstep….. ko telah beberapa langkah kehadapan berbanding dengan calon2 yang hanya berdasarkan hardworking dan dengan harapan SV mereka berjiwa rakyat.

Kemahiran Najwa dan Yuna membaca note dan main gitar telah diterjemah dalam penghasilan lagu2 sempoi…. tapi catchy. Samalah spt calon PhD menguasai software yang aku sebut di atas…..kemudian menggunakan MS Word atau LaTex utk memulakan penulisan tesis secara sempoi dan artikel2 yang catchy !! 



Ini bukan backup singer aku....
Ini student master kelas akulah !

Aku bukan nak ko jadi mcm Najwa atau Yuna….. atau jadikan mereka tu idola ko… tapi keduanya adalah analogi penyanyi yang ada TechKnow …..yang menjadi trend setter kepada penyanyi lain….maka lebih2 lagilah ko sebagai calon PhD mesti menguasai TechKnow yang berkait dengan penghasilan tesis…. tak kira seunik mana sekalipun tajuk mahupun bidang kajian ko… atau secanggih manapun nasihat dan tunjuk ajar SV ko… penguasaan TechKnow kini menjadi semakin crucial….

Boleh tak ko buktikan skit bro..... 

Ko masih tak caya.... macam ni lah... semalam aku baca satu artikel pelajar yang membuat kajian concept map dan mind mapping. Baca punya baca aku dapati rujukannya sangat dangkal walaupun dah 2 tahun buat kajian. Dalam artikel tu ada tak sampaipun 10 rujukan sahaja. Akupun bukak Mendeley aku.... taip perkataan "Concept-map" dan buatlah literature search. Tak sampai 1 minit.... aku ulang....tak sampai 1 minit....1 minit bro..... berikut adalah rujukan yang aku dapat ....semua artikel ada tajuk "concept-map". Aku belum search lagi "mind-mapping".... 

Albert, D., & Steiner, C. M. (2005). Empirical validation of concept maps: preliminary methodological considerations. Fifth IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies ICALT05, 952–953. doi:10.1109/ICALT.2005.135

Amadieu, F, Van Gog, T., Paas, F., Tricot, A., & Mariné, C. (2009). Effects of prior knowledge and concept-map structure on disorientation, cognitive load, and learning. Learning and Instruction, 19, 376–386. 

Amadieu, Franck, Van Gog, T., Paas, F., Tricot, A., & Mariné, C. (2009). Effects of prior knowledge and concept-map structure on disorientation, cognitive load, and learning. Learning and Instruction, 19, 376–386. doi:10.1016/j.learninstruc.2009.02.005

Anohina, A., & Grundspenkis, J. (2008). Learner’s Support in the Concept map Based Knowledge Assessment System. Proceedings of the 7th European Conference on eLearning, 38–45. Retrieved from http://stpk.cs.rtu.lv/read_write/file/alla/Anohina_final.pdf

Anohina, A., & Grundspenkis, J. (2009). Scoring concept maps: An overview. In International Conference on Computer Systems and Technologies CompSysTech’09 (pp. 1–6). doi:10.1145/1731740.1731824

Arellano, C., Rueda, U., Niebla, I., Larranaga, M., Arruarte, A., & Elorriaga, J. A. (2006). Elkar-CM: a Multilingual Collaborative Concept map Editor. Sixth IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies ICALT06. doi:10.1109/ICALT.2006.1652478

Arruarte, A., Rueda, U., & Elorriaga, J. A. (2008). Organizing the learning resources related to the subject Introduction to Artificial Intelligence through Concept maps. 2008 38th Annual Frontiers in Education Conference, F1C–17–F1C–22. doi:10.1109/FIE.2008.4720484

Atman, C. J. (1994). Concept maps: a tool to assess student knowledge. Proceedings of 1994 IEEE Frontiers in Education Conference FIE 94. doi:10.1109/FIE.1994.580652

Bentley, F. J. B., Kennedy, S., & Semsar, K. (2011). How Not To Lose Your Students With Concept maps. Journal of College Science Teaching, 41, 61–68.

Cañas, A J, Valerio, A., Lalinde-Pulido, J., Carvalho, M., & Arguedas, M. (2003). Using WordNet for word sense disambiguation to support concept map construction. In String Processing and Information Retrieval (Vol. 2857, pp. 350–359).

Cañas, Alberto J, Carvalho, M., Arguedas, M., Cognition, M., Leake, D. B., Maguitman, A., & Reichherzer, T. (2004). Mining the web to suggest concepts during concept map construction. World Wide Web Internet And Web Information Systems, 409–416.

Carnot, M. J., Dunn, B., Cañas, A. J., Gram, P., & Muldoon, J. (2001). Concept maps vs. Web Pages for Information Searching and Browsing. Learning.

Chang, C.-K. C. C.-K., & Tsai, C.-H. T. C.-H. (2005). Behavioral analysis of using concept maps for ESL reading comprehension on mobile learning devices. 2005 International Conference on Machine Learning and Cybernetics, 9, 5548–5553. doi:10.1109/ICMLC.2005.1527925

Chang, K. E., Sung, Y. T., Chang, R. B., & Lin, S. C. (2005). A new assessment for computer-based concept mapping. Educational Technology & Society, 8, 138–148.

Chen, C.-M., & Peng, C.-J. (2007). Personalized E-learning System based on Ontology-based Concept map Generation Scheme. In Advanced Learning Technologies 2007 ICALT 2007 Seventh IEEE International Conference on (pp. 634–636). doi:10.1109/ICALT.2007.204

Chen, H.-H. C. H.-H., Cheng, S.-Y. C. S.-Y., & Heh, J.-S. H. J.-S. (2005). Assessing users’ mental knowledge by using structural approach and concept map. 2005 International Conference on Machine Learning and Cybernetics, 4, 2166–2171. doi:10.1109/ICMLC.2005.1527304

Chou, J.-R. (2010). CONCEPT MAPPING AS A PROBLEM-SOLVING TOOL FOR INNOVATING PRODUCT DEVELOPMENT (A CASE STUDY). Actual Problems of Economics, 18–30.

Chu, K.-K., Lee, C.-I., & Tsai, R.-S. (2011). Ontology technology to assist learners’ navigation in the concept map learning system. Expert Systems with Applications, 38, 11293–11299. doi:10.1016/j.eswa.2011.02.178

Chua, F F, & Lee, C. S. (2007). The effects of learning goals and modelling on virtual collaboration: A case study on the Merlin agent-assisted collaborative concept map. International Journal of Web Based Communities, 3, 229–248. 

58049114924&partnerID=40&md5=4a9959ca9b1147f86981dbcf7e9b727e
Chua, Fang Fang, & Lee, C. S. (2007). The effects of learning goals and modelling on virtual collaboration: a case study on the Merlin agent-assisted collaborative concept map. International Journal of Web Based Communities, 3, 229–248. doi:10.1504/IJWBC.2007.014083

Chuang, T. L., & Fang, K. T. (2009a). Based on Knowledge Management Perspectives to Construct Knowledge Network Learning Diagnosis Analysis System. Proceedings of 2009 International Conference on Machine Learning and Computing Iacsit Icmlc 2009, 107–111.

Coffey, J. W. (2005). LEO : A Concept map Based Course Visualization Tool for Instructors and Students. Knowledge Creation Diffusion Utilization, 3426, 285–301. doi:10.1007/11510154_15

Cutrer, W B, Castro, D., Roy, K. M., & Turner, T. L. (2011). Use of an expert concept map as an advance organizer to improve understanding of respiratory failure. Medical Teacher, 33, 1018–1026. Retrieved from http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84855660142&partnerID=40&md5=20798198df7de77685a45d08bfc54751

Cutrer, William B, Castro, D., Roy, K. M., & Turner, T. L. (2011). Use of an expert concept map as an advance organizer to improve understanding of respiratory failure. Medical Teacher, 33, 1018–26. doi:10.3109/0142159X.2010.531159

Daley, B. J., Shaw, C. R., Balistrieri, T., Glasenapp, K., & Piacentine, L. (1999). Concept maps: a strategy to teach and evaluate critical thinking. The Journal of nursing education, 38, 42–47. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9921788

Dalmolin, L. C. D., Nassar, S. M., Bastos, R. C., & Mateus, G. P. (2009). A Concept map Extractor Tool for Teaching and Learning. 2009 Ninth IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies, 18–20. doi:10.1109/ICALT.2009.210

Du, Y., Ma, C., & Teng, D. (2010). Cooperative concept map based on cognitive model for visual analysis. the 3rd International Symposium on Visual. Retrieved from http://dl.acm.org/citation.cfm?id=1865861

Eroglu, M. G., & Kelecioglu, H. (2011). An Analysis on the Validity and Reliability of Concept map and Structural Communication Grid Scores. Hacettepe Universitesi Egitim Fakultesi DergisiHacettepe University Journal of Education, 210–220.

Fu, K., Jiang, K. W., & Fu, D. (2010a). Applied Research on Personal Knowledge Management Based on the Concept map. Ninth Wuhan International Conference on EBusiness Vols IIii, 2191–2196.

Fu, K., Jiang, K. W., & Fu, D. (2010b). Applied Research on Personal Knowledge Management Based on the Concept map. Ninth Wuhan International Conference on EBusiness Vols IIii, 2191–2196.

Gerstner, S., & Bogner, F. (2009). Concept map structure, gender and teaching methods: an investigation of students’ science learning. Educational Research, 51, 425–438. doi:10.1080/00131880903354758

Giovannella, C., & Selva, P. E. (2004). Curricula planner and user modeler based on concept map - toward a concept map-centric e-learning environment: Home University. IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies 2004 Proceedings

Gonzalez, R., & Delft, T. U. (2007a). A Concept map of Information Systems Research Approaches. Managing Worldwide Operations Communications with Information Technology, 845–849.

Gonzalez, R., & Delft, T. U. (2007b). A Concept map of Information Systems Research Approaches. Managing Worldwide Operations Communications with Information Technology, 845–849.

Halimi, S., & Genève, U. De. (2006). The concept map as a cognitive tool for specialized information recall. Proceedings of the 2nd Int Conference on Concept mapping Concept maps Theory Methodology Technology, 8.

Hao, J., Kwok, R. C., & Lau, R. Y. (1996). Predicting Problem-Solving Performance Using Concept map. In 11th PacificAsia Conference on Information Systems.

Hill, C. M. (2006). Integrating clinical experiences into the concept mapping process. Nurse Educator, 31, 36–39. 

Hoeft, R. (2003). TPL-KATS—concept map: a computerized knowledge assessment tool. Computers in Human Behavior, 19, 653–657. doi:10.1016/S0747-5632(03)00043-8

Hu, L. H. L., Zhang, X. Z. X., & Zhao, Y. Z. Y. (2009). Experimental Study about Voice Recognition and Concept map to Support the Students with Writing Disabilities. 2009 International Conference on Computational Intelligence and Software Engineering. doi:10.1109/CISE.2009.5363942

Hu, Z.-H., Cheng, S.-Y., Li, K.-C., & Heh, J.-S. (2011). Assessment for Online Small Group Discussion Based on Concept map Scoring. In Edutainment Technologies Educational Games and Virtual RealityAugmented Reality Applications6th International Conference on Elearning and Games Edutainment 2011 Taipei Taiwan September 2011 Proceedings (pp. 502–506). doi:10.1007/978-3-642-23456-9_90

Hung, C.-L. H. C.-L., & Hung, Y.-W. H. Y.-W. (2009). A practical approach for constructing an adaptive tutoring model based on concept map. 2009 IEEE International Conference on Virtual Environments HumanComputer Interfaces and Measurements Systems, 298–303. doi:10.1109/VECIMS.2009.5068912

Hung, P., Hwang, G., & Su, I. (2012). A Concept-Map Integrated Dynamic Assessment System for Improving Ecology Observation Competences in Mobile. TOJET The Turkish Online Journal of Educational Technology, 11, 10–19.

Hussain, H. (2011). AN APPROACH OF CONCEPT MAP IN CREATING IDEA FOR GAME DESIGNER. In EDULEARN11 Proceedings 3rd International Conference on Education and New Learning Technologies (pp. 5561–5565).

Hwang, G.-J., Wu, P.-H., & Ke, H.-R. (2011). An interactive concept map approach to supporting mobile learning activities for natural science courses. Computers & Education, 57, 2272–2280. doi:10.1016/j.compedu.2011.06.011

Jiang, Y. J. Y. (2010). Structuring and manipulating hand-drawn concept maps. Universal Communication Symposium IUCS 2010 4th International, 457–461. doi:10.1109/IUCS.2010.5666181

Jihong, K., & Wen, L. (2011). The comparison research of concept map tools. 2011 International Conference on EBusiness and EGovernment ICEE, 1–4. doi:10.1109/ICEBEG.2011.5887195
Johns, P. (2003). Concept mapping the change of a surgical wound dressing. Contemporary nurse a journal for the Australian nursing profession, 15, 125–129.

Jones, K. (1997). Student-Teachers’ Conceptions of Mathematical Proof. Mathematics Education Review, 9, 21–32.

Kadambi, M. A., & Truscott, D. (2008). Traumatizing aspects of providing counselling in community agencies to survivors of sexual violence: A concept map. Canadian Journal of Counselling

Kannicht, L. (2009). Concept mapping: A Road to Critical Thinking. Journal for Nurses in Staff Development, 25, 70–4. doi:10.1097/NND.0b013e3181a13acf

Kilic, G. B. (2003). Concept maps and language: a Turkish experience. International Journal of Science Education, 25, 1299–1311. doi:10.1080/0950069032000070270

Kuan, C. L., Lee, C. S., & Ho, C. K. (2003). Agent-assisted collaborative concept map. Proceedings 3rd IEEE International Conference on Advanced Technologies, 282–283. doi:10.1109/ICALT.2003.1215084

Kunkel, M. A., Pittman, A. M., Hildebrand, S. K., & Walling, D. D. (1994). Expectations of Gifted Junior-High Students for a Summer Enrichment Program - a Concept map. Journal for the Education of the Gifted, 17, 260–275.

Lau, R. Y. K., Chung, A. Y. K., Song, D., & Huang, Q. (2008). Towards fuzzy domain ontology based concept map generation for E-Learning. In ADVANCES IN WEB BASED LEARNING ICWL 2007 (Vol. 4823, pp. 90–101). Retrieved from http://www.springerlink.com/index/7x60l48368438371.pdf

Leake, D. B., Maguitman, A., & Reichherzer, T. (2003). Topic Extraction and Extension to Support Concept mapping. Science, 325–329. Retrieved from http://grouchy.cs.indiana.edu/ftp/leake/p-03-01.pdf

Leake, D. B., Maguitman, A., Reichherzer, T., Cañas, A. J., Carvalho, M., Arguedas, M., & Eskridge, T. (2004). Googling from a Concept map: Towards Automatic Concept-Map-Based Query Formation. In Concept maps Theory Methodology Technology Proc of the First Int Conference on Concept mapping (Vol. 1, pp. 409–416). 

Lee, C.-H., Lee, G.-G., & Leu, Y. (2009). Application of automatically constructed concept map of learning to conceptual diagnosis of e-learning. Expert Systems with Applications, 36, 1675–1684. doi:10.1016/j.eswa.2007.11.049

Lee, L.-Y., Lin, Y.-S., & Chu, C.-P. (2012). Enhancement of personal concept map constructing for effective assessment. In Teaching Assessment and Learning for Engineering TALE 2012 IEEE International Conference on (pp. W1A–1 –W1A–7). doi:10.1109/TALE.2012.6360395

Lee, W., Chiang, C.-H., Liao, I.-C., Lee, M.-L., Chen, S.-L., & Liang, T. (2012). The longitudinal effect of concept map teaching on critical thinking of nursing students. Nurse Education Today. doi:10.1016/j.nedt.2012.06.010

Li, L. L. L., Mao, H. M. H., & Xu, L. X. L. (2010). Application of Concept maps-based Anchored Instruction in Programming Course. Computer and Information Technology CIT 2010 IEEE 10th International Conference on, 0, 2196–2200. doi:10.1109/CIT.2010.377

Li, Y.-X., Zhang, F.-X., Hu, Y.-K., Caiu, M.-H., & Zhao, X. (2010). [The exploration and implication of the concept map in genetics teaching.]. Yi chuan Hereditas Zhongguo yi chuan xue hui bian ji, 32, 864–868.

Lim, K. Y., Lee, H. W., & Grabowski, B. (2009). Does concept-mapping strategy work for everyone? The levels of generativity and learners’ self-regulated learning skills. British Journal of Educational Technology, 40, 606–618. doi:10.1111/j.1467-8535.2008.00872.x

Lin, S.-C. L. S.-C., Chang, K.-E. C. K.-E., Sung, Y.-T. S. Y.-T., & Chen, G.-D. C. G.-D. (2002). A new structural knowledge assessment based on weighted concept maps. International Conference on Computers in Education 2002 Proceedings, 0, 679. doi:10.1109/CIE.2002.1186041

Liu, C. C., Chen, H. S. L., Shih, J. L., Huang, G. T., & Liu, B. J. (2011a). An enhanced concept map approach to improving children’s storytelling ability. Computers and Education, 56, 873–884. Retrieved from http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78650172036&partnerID=40&md5=417f99fd74f63a651eb0ce3cbd6a7127

Liu, C. C., Chen, H. S. L., Shih, J. L., Huang, G. T., & Liu, B. J. (2011b). An enhanced concept map approach to improving children’s storytelling ability. Computers and Education, 56, 873–884. 

Liu, C. C., Chen, H. S. L., Shih, J. L., Huang, G. T., & Liu, B. J. (2011c). An enhanced concept map approach to improving children’s storytelling ability. Computers and Education, 56, 873–884. Retrieved from http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78650172036&partnerID=40&md5=417f99fd74f63a651eb0ce3cbd6a7127

Liu, C. C., Chen, H. S. L., Shih, J. L., Huang, G. T., & Liu, B. J. (2011d). An enhanced concept map approach to improving children’s storytelling ability. Computers and Education, 56, 873–884. 

Liu, C., Chen, H. S. L., Shih, J., Huang, G., & Liu, B. (2011). An enhanced concept map approach to improving children’s storytelling ability. Computers & Education, 56, 873–884. doi:10.1016/j.compedu.2010.10.029

Mao, Y., Wu, Z., Chen, H., & Zheng, X. (2006a). Concept map model for Web ontology exploration. Lecture Notes in Computer Science including subseries Lecture Notes in Artificial Intelligence and Lecture Notes in Bioinformatics

Mao, Y., Wu, Z., Chen, H., & Zheng, X. (2006b). Concept map Model for Web Ontology Exploration. Frontiers of WWW Research and DevelopmentAPWeb 2006, 3841, 544 – 555. Retrieved from http://www.springerlink.com/index/pr42l50277062313.pdf

Matthews, R., Hin, H. S., & Choo, K. A. (2010). Understanding prospective learners’ computer literacy using concept map: A case study. 2010 2nd International Congress on Engineering Education, 264–269. doi:10.1109/ICEED.2010.5940804

McLinden, D. (2012). Concept maps as network data: Analysis of a concept map using the methods of social network analysis. Evaluation and Program Planning, 36, 40–48. doi:10.1016/j.evalprogplan.2012.05.001

Mu, X., Hao, W., Chen, G., Zhao, S., & Jin, D. (2011). Research based on concept maps and Hidden Markov Model for multi-document summary. 2011 4th IEEE International Conference on Broadband Network and Multimedia Technology, 611–614. doi:10.1109/ICBNMT.2011.6156007

Musili, P. M., Gibbs, A. K., Wilson, K. L., Barrett, R. L., & Bruhl, J. J. (2009). Systematic studies in Schoenus (Schoeneae, Cyperaceae): a model concept map. Australian Systematic Botany Society Conference ‘Systematic botany from science to society.

Nesbit, J. C., & Adesope, O. O. (2011). Learning from Animated Concept maps with Concurrent Audio Narration. Journal of Experimental Education, 79, 209–230. doi:10.1080/00220970903292918

Novak, J. D., & Cañas, A. J. (2007). Theoretical origins of concept maps, how to construct them, and uses in education. Reflecting Education, 3, 29–42. Retrieved from http://www.reflectingeducation.net/index.php?journal=reflecting&page=article&op=viewFile&path%5B%5D=41&path%5B%5D=43

Park, U. P. U., & Calvo, R. A. (2008). Automatic Concept map Scoring Framework Using the Semantic Web Technologies. 2008 Eighth IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies, 238–240. doi:10.1109/ICALT.2008.125

Pereira, F. C., & Cardoso, A. (2000). Clouds: A module for automatic learning of concept maps. Theory and Application of Diagrams Proceedings, 1889, 468–470.

Price, K. J., & Sears, A. (2010). Development of the scoring mechanism for the concept map based intelligent knowledge assessment system. Assessment, 2, 376. doi:10.1145/1839379.1839446

Roberts, L. (1999). Using concept maps to measure statistical understanding. International Journal of Mathematical Education in Science and Technology, 30, 707–717. doi:10.1080/002073999287707

Rueda, U., Arruarte, A., Elorriaga, J. A., & Herran, E. (2008). Evaluating a Concept map Editor with Non-Technical Students. 2008 Eighth IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies, 405–407. doi:10.1109/ICALT.2008.94

Ruiz-Primo, M. A., & Shavelson, R. J. (1996). Problems and issues in the use of concept maps in science assessment. Journal of Research in Science Teaching, 33, 569–600. doi:10.1002/(SICI)1098-2736(199608)33:6<569::AID-TEA1>3.0.CO;2-M

Saito, H., Ohuchi, A., & Maeda, T. (2005). A concept formation support method and its prototype system using structural modeling and concept map. Syst Comp Jpn, 36, 91–101.

Schuster, P. M. (2002). Concept mapping: a critical-thinking approach to care planning. In Nursing (pp. 1 – 17). Retrieved from http://books.google.nl/books?id=m_D5GwAACAAJ
Šket, B., & Aleksij, S. (2005). Using concept maps in teaching organic chemical reactions. Acta Chimica Slovenica, 52, 471–477.
Stockwell, P., Smith, A. E., & Wiles, J. (2009). Displaying a Framework in a Concept map Using Network Graph Techniques. 2009 13th International Conference Information Visualisation, 661–666. doi:10.1109/IV.2009.36

Stoica, I., Moraru, S., & Miron, C. (2011). Concept maps, a Must for the Modern Teaching-Learning Process. Romanian Reports in Physics, 63, 567–576.

Sue, P.-C. S. P.-C., Weng, J.-F. W. J.-F., Su, J.-M. S. J.-M., & Tseng, S.-S. T. S.-S. (2004). A new approach for constructing the concept map. IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies 2004 Proceedings, 49, 691–707. doi:10.1109/ICALT.2004.1357378

Suen, H. K., Sonak, B., Zimmaro, D., & Roberts, D. M. (1997). Concept map as scaffolding for authentic assessment. Psychological Reports, 81, 734.

Taricani, E. M., & Clariana, R. B. (2006). A Technique for Automatically Scoring Open-Ended Concept maps. Educational Technology Research & Development, 54, 65–82. doi:10.1007/s11423-006-6497-z

Trowbridge, J. E., & Wandersee, J. H. (1996). How Do Graphics Presented during College Biology Lessons Affect Students’ Learning? Journal of College Science Teaching.

Tsai, C. C., & Huang, C. M. (2002). Exploring students’ cognitive structures in learning science: a review of relevant methods. Journal of Biological Education, 36, 163–169. doi:10.1080/00219266.2002.9655827

Tsai, C. C., Lin, S. S. J., & Yuan, S. M. (2001). Students’ use of web-based concept map testing and strategies for learning. Journal of Computer Assisted Learning, 17, 72–84. doi:10.1046/j.1365-2729.2001.00160.x

Vacek, J. E. (2009). Using a conceptual approach with a concept map of psychosis as an exemplar to promote critical thinking. The Journal of nursing education, 48, 49–53. Retrieved from http://www.hubmed.org/display.cgi?uids=19227757

Villalon, J, & Calvo, R. A. (2009). Concept Extraction from Student Essays, Towards Concept map Mining. 2009 Ninth IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies, 221–225. doi:10.1109/ICALT.2009.215

Villalon, J. J., & Calvo, R. A. (2008). Concept map Mining: A Definition and a Framework for Its Evaluation. 2008 IEEEWICACM International Conference on Web Intelligence and Intelligent Agent Technology, 3, 357–360. doi:10.1109/WIIAT.2008.387

Villalon, Jorge, & Calvo, R. A. (2011). Concept maps as Cognitive Visualizations of Writing Assignments. Educational Technology & Society, 14, 16–27. Retrieved from http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=a9h&AN=65542936&site=ehost-live&scope=site

Welker, K. (2012). Concept mapping as a buffer against evaluative flexibility. ProQuest Dissertations and Theses. Retrieved from http://search.proquest.com.ezp.lib.unimelb.edu.au/docview/1269180823?accountid=12372

Xu, H., Wang, J., Hua, X., & Mcc, M. K. (2010). Image Search by Concept map. Science And Technology, 275–282. doi:10.1145/1835449.1835497

Yang, C. Y. C., & Liu, Y. L. Y. (2009a). Research on the Application of Concept map to Software Engineering Teaching. 2009 International Conference on Scalable Computing and Communications Eighth International Conference on Embedded Computing. doi:10.1109/EmbeddedCom-ScalCom.2009.119

YongYue, C. Y. C., & HuoSong, X. H. X. (2009). Research on the Auto-construction Methods of Concept map. 2009 International Conference on Intelligent HumanMachine Systems and Cybernetics, 2, 75–77. doi:10.1109/IHMSC.2009.144

Zhang, L., Wang, Y., Dong, B., & Zhou, Z. (2009). The comparison study of Chinese and American secondary school students’ knowledge structure—an experimental research based on concept map assessment technique. Frontiers of Education in China, 4, 286. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1007/s11516-009-0015-0

Zhang, Y. Z. Y., & Zhang, L. Z. L. (2008). Research on the Modes of the Web-Based Collaborative Learning Based on Concept map. 2008 International Conference on Computer Science and Software Engineering, 2. doi:10.1109/CSSE.2008.1326


Zittle, F. J. J. (2002). The effect of Web-based concept mapping on analogical transfer. Dissertation Abstracts International Section A Humanities and Social Sciences.

Mak ai...... itu baru ko cari "concept-map" belum keyword yang lain2....terkesima aku..... rasa macam aku ni......kosong.... kosong.... kosong... 

Aku cakap terus terang.......tanpa niat merendahkan sesiapa... sebab memang dalam membuat researchpun SV ajar kita terus terang.... jangan kelentong....diajar update knowledge, kena baca itu baca ini... cari itu dan ini dan lain-lain bebelan....

Terus terang apa bro?

Terus terang sebab masih ada SV yang tak tahu Mendeley......dan kalau ada SV yang tak kuasai TechKnow macam ni.....kalau nak dapatkan senarai lengkap semua artikel yang aku tulis di atas tu... sampai pencen pun tak akan dapat semuanya.......walaupun dengan hardworking dan kegeniusan yang dimiliki tanpa TechKnow.... ibarat artikel2 tersebut terukir dibintang.... sedangkan dengan TechKnow... semuanya tersenarai tak sampai 1 minit.... ulang lagi tak sampai 1 minit ... !

OKlah bro.... baru tercapai aqal ku..... aku nak balik nak layan lagu Yuna "Super Something" dan Najwa "I love You"......fuhhh.... betapa crucialnya TechKnow.... dan betapa ketinggallannya aku..... dan..... eeemmmmm SV ku..!

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...