.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, October 3, 2013

Tajuk 522: Jadikan article di Mendeley beranak pinak !

Mendeley makin sempoi.... sesempoi angin sepoi-sepoi bahasa. Bukan sahaja sempoi dalam menghasilkan citation dan Reference / Bibliography secepat kerdipan mata....kini Mendeley boleh menjadikan artikel-artikel ko beranak pihak..... dgn satu klik sahaja.

Maksudnya?

Maksudnya.... jika ko ada satu artikel... Mendeley tolong search artikel-artikel lain yang related. Kalau ko ambil masa 30 minit cari artikel yang related... Mendeley jadikan 3 saat sahaja... sempoi !!

Ha ha... tak caya lah bro... ko ni semuanya sempoi...

Tulah selalu sangat tengok Mr Bean.... meh aku bagi tahu ko...

Langkah 1: 
Bukalah Mendeley ko.... pastikan ko ada wifi atau internet...



Langkah 2: 
Pilih mana-mana artikel dalam Mendeley.... katakan ko pilih artikel oleh Mayer....dan dengan penuh selamba ko highlight ler artikel tersebut. Then ko klik jer icon "Related" spt photo berikut:


Langkah 3:
Ko kena tunggu ler dalam 2, 3 saat... sambil menghirup angin sepoi-sepoi bahasa...bagi Mendeley to cari dulu artikel yang related dgn artikel yang ko highlighted tadi..... 


Langkah 4:
Jeng..jeng..jeng... terkeluarlah senarai artikel yang "related" di paparan Mendeley ko.... dan dalam kes ini ada dua sahaja artikel yang "related" !! Maknanya dapat 2 anak ler....


Ulangi dengan artikel yang lain katakan artikel Adadan.... ko highlight dan klik icon "Related" ...


Fuhhh..... dalam 3, 4 saat terkeluarlah senarai berikut..... maka terpaparlah 9 lagi artikel lain yang related dgn artikel Mayer...



Alamak bro.... memang sempoi..... lagi bro?


Langkah 5:
Artikel yang related to masih belum boleh dibuat citation... ko kena save dulu ke dalam library ko.. jadi ko hightlight semua artikel yang dipaparkan dan klik "Save Reference" pada butang bahagian kiri seperti dalam photo berikut:



Langkah 6:
Tanda "Right" berwarna hijau spt photo berikut menunjukkan artikel tersebut dah masuk dalam library Mendeley Desktop ko dan boleh dibuat citation / references spt biasa tetapi ko masih tak boleh baca keseluruhan artikel selagi ko tak download dalam pdf file. Apapun ko masih boleh klik dan baca "Abstract" artikel tersebut...... cukup sebagai permulaan !!!! 


Moga dapat membantu...

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...