.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, June 2, 2014

Tajuk 600: Kenapa agaknya SV..... Siri 2

1. Kenapa agaknya SV memang sengaja membiarkan supervisee utk berdikari... belajar berfikir sendiri.... utk jadi bakal researcher yang tersohor suatu hari nanti !!

Ya aku setuju.... tapi aku lagi setuju jika tak ada SV kalau macam itu... percayalah..... ada perpatah menyatakan "If you are not part of the solution.... you are part of the problem..."

Aku juga perasan semua supervisee spt berfikir dgn cara yang hampir-hampir sama. Kenapa agaknya? Maybe mereka mendapat SV yang juga berfikir dgn cara yang hampir sama. 

Kedua2 supervisee dan SV akan berfikir sesuatu itu betul kerana semua orangpun berfikir cara yang sama.... termasuklah bekas SV mereka dahulu....

Aku berfikir.... pendapat ramai tidak semestinya itulah yang "terbaik" dan yang paling "betul"....

2. Kenapa agaknya buat master / PhD dikaitkan dengan "No pain no gain"? 

Kalau dulu guna pentium 5 .... now guna duo-core i7, 8 Gb RAM !
Kalau dulu guna MSWord gitu2... now guna Navigation Pane
Kalau dulu baca buku APA.... now guna EndNote dan Mendeley !
Kalau dulu search dgn catalog.... now dgn Boolean
Kalau dulu fotokopi artikel.... now download je
Kalau dulu tulis dulu sana sini..... now copy-n-paste
Kalau dulu hantar surat... now dah ada social networking
Kalau dulu save dlm hard disk .... now dropbox
Kalau dulu hanya cronbach alpha.... now dah sampai CFA
Kalau dulu MLR.... now dah guna multilevel multivariate MPlus

Aku terfikir juga malam2 ni..... utk buat master / PhD bukan lagi "No Pain No Gain" tapi "No Skill You Get Killed" !!

3. Kenapa agaknya SV anggap semua pelajar master / PhD mesti cemerlang dan boleh berdikari, berfikir dan segala2nya sendiri ? Pernah dengar "regression to mean" yg popular sebagai satu threat dalam kajian eksperimen?

Ini membawa maksud satu kumpulan yang ada subjek dgn skor markah terendah, maka peluang utk subjek ini meningkat secara mendadak ke arah mean lebih tinggi berbanding dengan mereka yang mempunyai markah tinggi utk meningkat lagi. 

Jadi SV yang dapat pelajar yang "sederhana" berupaya meningkatkan lagi kemampuan pelajar tersebut "lebih banyak" berbanding dgn SV yang dapat pelajar yang "cemerlang". Jadi berbanggalah dapat pelajar yang "sederhana" kerana impak SV lebih besar ..... dan jgn bandingkan mereka ini dgn diri sendiri yang mungkin tergolong dalam mereka yang "cemerlang".....dan manfaatkan fenomena regression to mean ini sebaiknya utk mereka yang sederhana..... apatah lagi kalau SV dulu pun termasuk dalam golongan yang sama.....jgn ler buat2 lupa...

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...