.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, December 15, 2013

Tajuk 538 – Kenapa takutkan Viva Voce – 33 soalan bocor sebelum ko buat kajian !!

Aku termenung di satu sudut Pejabat Imegresen Putrajaya.... sistem down so tak boleh proses permit maid.... so akupun down sebab terasa masa terbuang. 

Akupun terus menuju ke satu meja, order satu teh ais... buka komputer.... maka terhasillah entry ini.

Kalau akulah bro... baik aku main games kat laptop aku... boring menunggu ni...

Tu ko.... aku lain.... otak aku ni berpusing2... macam2 benda aku fikir... mulanya ada 40 soalan bro....tapi aku dah buang 7 tinggallah 33...

Ingat tau.... soalan2 ini mesti diambil tahu oleh calon master / PhD yang baru mendaftar supaya boleh menyediakan jawapannya sejak awal lagi.....

Kenapa plak bro?

Kalau dah siap.... mana boleh gostan lagi..... mana ko nak cari jawapannya plak... sebab tulah ko jgn tanya soalan viva bila nak pergi viva... tapi tanya sebelum ko buat kajian lagi.... prepare youself !

Pulak macam tu....apsallah cara ko fikir terbalik dari orang lain.... lom apa2 dah sibuk dgn soalan viva..... patutnya dah siap tesis baru lah tanya...

Ko nak aku bagi analogi ker?

Nak... nak....

Mana ko suka dapat soalan bocor SPM (kalaulah tak salah disisi undang2 dan agama), masa awal tingkatan 4 ke atau masa seminggu nak SPM?

Mestilah awal tingkatan 4 bro... baru mantap persiapan !

Tahu tak per... cam tulah jugak soalan viva ...

OK..OK baru minda separuh sedar aku ni faham....tapi punyalah banyak soalan, mahu giler aku !

Mana gilernyer..... 33 soalan utk ko standby jawapannya dalam tempuh 3 atau 4 tahun.... bukan 3, 4 minggu. Yang giler adalah masuk viva tapi tak kisah soalan apa akan ditanya... sambil buat muka poyo depan panel....!

Ini macam susah lah bro?

Apa yang susah, ko yang buat kajian…. ko lah yang tahu apa ko buat. Takkan lepas ko buat cup cake then orang tanya camner ko buat.... ko tak leh jawab…. abis sapa yang buat?

Fuhh mendalam sungguh analogi ko tu.... tapi itu cuma cup cake bukan tesis !

Ialah…. kalau buat cup cake ko tak dapatlah title “Dr”… dan kalau ko nak senang, jgn buat tesis, buat cup cake jerlah !

Sebenanya aku telah menulis dalam blog aku tentang persiapan sebelum memasuki bilik viva pada tajuk 139, bulan Ogos 2011 lagi. Dalam entry tersebut aku telah sertakan 10 soalan sebagai persiapan. Namun setelah masa berlalu, aku nak up date entry tersebut dengan menyertakan 33 soalan…. Amacam?

Fuhhh…..

Fuhh.... ada gaya 

Kalau banyak soalan, banyakler yang akan sama dgn apa yang ada dalam kepala panel tu. Kalau aku bagi satu jer, ko pulak yang bising – takkan satu jer sedang viva tu kadang2 sampai 3 jam !!

Bagi memastikan ko boleh jawab, aku nak setiap soalan, ko tulis jawapan dalam “satu ayat” sahaja….ingat, satu ayat sahaja supaya ko dapat menguasai intisari kajian ko. 

Kalau aku biarkan, ko tentu akan tulis menjela2…. akhirnya sama tebal dgn tesis ko sendiri, sedangkan panel penilai tak ada masa nak dengar ko membebel panjang2…. OK...aku mula dgn soalan yang sempoi dulu supaya ko tak tak terkejut !!

Soalan2 ni banyak pada aras rendah jer dgn "What" utk ko jawab ringkas2.... sebagai persiapan.... nanti masa viva ko gorenglah panjang2....

Kalau aku klentong amacam?

Cubalah kalau ko dah hilang aqal.... silap haribulan ko plak yang kena goreng sampai hangus !

Ingat bro....soalan ni banyak supaya ko prepare diri ko sejak awal buat kajian, bukan dah siap tesis baru nak prepare. soalan ini sebenarnya adalah "panduan" memastikan ko tahu secara "mendalam" apa yang ko buat.....jadi soalan ini utk semua... khususnya yang baru mendaftar bukan utk yang dah siap tesis jer...



Soalan2nya adalah.....

1. What is the topic / discipline of your research area?

2. What is your study about?

3. What made you think that your study is worth doing?

4. What is the main problem / issue are you going to tackle?

5. What is the main debates related to the problem/issue?

6. What is the current debates related to the problem/issue?

7. Generally, what the literature says about the problem / issue?

8. How are you going to tackle the problem / issue?

9. What is the contribution (to the body of knowledge) of your study in your field?

10. What are the main problem statement for your study?

11. What is your expected finding before starting your study?

12. How did you review previous studies?

13. Who is the main authors / experts / leading researcher in the area of your investigation?

14. Can you mention 3 main journals you have reviewed related to your field?

15. Now, can you mention the title of your study

16. What is the ‘novel’ / "original' aspect of your study?

17. What are the variables involved in your study, and why you decided to choose them?

18. Briefly explain the theoretical / conceptual framework underpinnings your study?

19. What is the research design of you study? Why used quantitative not qualitative or not mixed method (or vice versa)

20. What instrument are you going to use – pilot test, validity and reliability?

21. How did you analyse your data?

22. How the statistical analysis used in your study appropriate to answer your research questions?

23. Have you tested all the assumption related to your data?

24. How did you get your sample? What is your sampling technique?

25. How far can you generalise the finding?

26. Can you summarize the main finding of your study?

27. Is there any direct impact in term of the practical implication of the finding?

28. Are you satisfied with the outcome of your study – If not, how could you improve your study / procedure / framework?

29. What aspects of your methodology differ from others?

30. Have you faced any difficulty in conducting your study, and how did you overcome it?

31. What is the best advice or recommendation can you give to the future candidate related to this topic?

32. Can you now consider yourself as an expert in this field? Why?

33. Why do you think that your thesis has achieved the PhD /Master standard / level?

Ok..OK...baru aku faham kenapa soalan ini wajib utk yang baru mendaftar..... bukan macam aku yang dah dipenghujung ni.... mengelabah sebab ada yang aku tak buatpun masa jalankan kajian..... abis ler aku !!


OT

2 comments:

  1. Terima kasih. Perkongsian ilmu yang sangat bermanfaat.

    ReplyDelete
  2. Tq dr. Wp pun rasa dah sgt lewat tp msh percaya yg sy tak terlambat kalau sy ikut tunjuk ajar Dr. InsyaAllah. Mg Allah memudahkan saya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...