.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, January 8, 2015

Tajuk 707: Apakah dosa analisis non-parametric sehingga......?

Data yang dipungut sebagai DV dalam reality berkemungkinan tidak normal. Ini adalah sesuatu yang normal. Namun aku hampir tidak mendengar presentation atau membaca kerja pelajar yang guna analisis non-parametrik spt Wilcoxon signed rank test, Whitney-Mann-Wilcoxon, Kruskal-Wallis test, Friedman's test dll yang juga terdapat dalam SPSS. Ini macam tak normal pulak.

Bagi aku, jika data INTERVAL sekalipun yang tak normal selepas dijalankan beberapa langkah EDA spt eliminate extreme data / outliers, maka analisis non-parametrik adalah selayaknya. Apatah lagilah jika guna ordinal data.

Ramai pelajar termasuk PG yang takut dgn analisis non-parametrik, sebab dilihat “less power” kerana ranked order based dan kununnya akan menjejaskan quality kajian yang dijalankan – betulkah begitu ?



Abis…. dah sendiri awal2 guna less power scale utk DV spt ordinal scale….atau nominal atau ambil sample relatively kecil…. maka data tidak akan normal….. then tak nak pulak guna less power non-parametrik yang lebih appropriate dan robust ! Ini namanya “sendiri lupa diri”…

Bukanlah satu “kekurangan” guna non-parametrik jika memang itulah selayaknya utk menganalisis data anda yang tak normal …. selepas anda menjalankan data collection dgn langkah2 sewajarnya…. termasuklah ada kemungkinan DV yang dianalisis secara parametrik (tertabur normal) dan ada DV yang dianalisis secara nonpara (didapati terlalu skewed)…. wpun dalam satu research yang sama….

Jadi lebih besar bahayanya guna parametric analysis kepada data tidak normal yang boleh membawa kepada incorrect conclusion !

Jgnlah sampai …. dalam bahasa marhein, “aku nak tunjuk power jugak tak kisahlah wpun buat keputusan yang silap “ !!

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...