.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

(1) TULIS TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK



Daftar dan info : http://www.postgraduateworkshop.com/

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, December 13, 2010

Kembara di Bumi Anbiya 5

Kami tak sabar untuk meninggalkan Cairo yang sesak...bising dan paling menyedihkan terdapat kawasan yang benar2 kotor dengan sampah sarap. Ini mengingatkan saya kepada kawasan setinggan seperti KL suatu masa dahulu. Habuk2 pula hampir ada disetiap permukaan. Saya sendiri tak berani menjemur pakaian diluar penginapan. Namun kelihatan pelajar2 Msia seperti sudah biasa dengan persekitaran sebegini. Dan inilah realiti kehidupan di sini. Kami bertolak seawal 4 am untuk ke Semenanjung Sinai yang bergolak!
Selepas melalui Terusan Suez, padang pasir...saya, isteri dan sdr Akmal (pelajar Medic Ain-Syam Cairo) jalan raya yang baik tapi lengang, suhu yang dingin serta pemandangan yang menakjubkan, membuat saya terasa seperti berada di dunia asing tanpa penghuni. Kami berkonvoi dua kereta sahaja.

Jalan ini lengang memberi satu perasaan sayu..... indah sungguh ciptaan Allah...

Inilah kereta yang membawa saya ke Semenanjung Sinai

Grand Canyon

 Di Taba, sempadan Israel di Semenanjung Sinai
Pokok Kurma di sepanjang Laut Merah

Kelihatan sayup di belakang adalah satu lagi kubu peninggalan Salehudin Al-Ayubi

Pemandangan menakjubkan sepanjang jalan ke Semenanjung Sinai

Di Jabal Musa terletaknya Bukit Tursia, Nabi Musa munajat kepada Allah

Peninggalan perkampungan zaman Nabi Musa

Makam Nabi Haron

Bekas perkampungan Nabi Saleh

Perigi Nabi Musa sebagai mukjizat selepas membelah Laut Merab

Bersambung.....

Kembara Bumi Anbiya 4

Hari ke empat kami bertolak ke Alexandra, bandar peranginan laut Mediteraneaan yang terkenal sebagai Perarl of the Mediteranean bagi melawat Kubu Salaehudeen AlAyubi dan Makan Abu-Darda. Anda tahu kisah merekakan?
Dibelakang adalah kubu Salehudeen Al-Ayubi... dengan suasana sejuk angin pantai Mediteranean.

Kembara di Buni Anbiya 3

Hari ketiga, kami berjalan merentasi gurun diluar Cairo, 80 km untuk perjalanan ke Fayoum, terletaknya Tasik Qorun. Tasik air tawar ini makin lama makin masin kerana kadar evaporation yang tinggi. Kisan Haman dan Qorun cukup popular hingga dikisahkan dalam Al-Quran akan ketamakkan pembesar Firaun ini. Akhirnya harta Qorun diterbalik hingga membentuk tasik. Namun agak sadis melibat tasik ini seakan terbiar... kelihatan banyak sampah disetengah2 bahagian yang kami lalui...
Lake Qarun is known for  its diverse bird life

 Kemudian kami bertolak ke ladang mangga kerana Mesir terkenal dengan buah2an. Kelihatan juga perkampungan tradisi dan pertanian dengan pokok tamar sebagai penghias lanskap yang setia setelah mengharungi padang pasir.
Ladang yang mendapat sumber dari air Sungai Nile

Padang pasir saujana mata memandang sepanjang perjalanan



Sunday, December 12, 2010

Kembara di Bumi Anbiya 2

Setelah berehat, hari kedua dimulakan dengan piramid di GIZA. Walaupun dari jauh tersergam menakjubkan namum pengurusan kawasan ini agak sambil lewa... tiada informasi yang boleh dibaca sebelum memasuki kawasan piramid dengan tiket 60 LE.
Piramid dari jauh.....

Cenderamata dari piramid.... tak tergamak nak beli sebab semuanya melambangkan Firaun.... curious mana satukah Firun yang ditenggalamkan Allah di Laut Merah

Sempat melawat peninggalan kereta kebal Israel yang dimusnahkan oleh Mesir ketika menakluk semula Semenanjung Sinai.... 

Bersarapan di salah sebuah restoran kendalian anak2 Malaysia yang belajar di Cairo... apa lagi pekena nasik lemah dan roti canai ler.... sebab dinner dan lunch dan pekena nasi arab, kambing dan ikan...

Kelihatan 3 piramid dari jauh. Suasana sejuk dan kabus menyelubungi kawasan gurun di GIZA. Kesian baby Nine yang tak tahu apa2...dikendong kesana sini. 

Terlalu besar dan tinggi, tak muat lensa kamera.

Gambar dari jarak dekat..... piramid mencecah awan....pelik kerana tiada gunung berhampiran piramid tempat batu tersebut dipotong untuk membina piramid...

Pintu piramid yang dijaga rapi..

Barangan ini diperolehi dalam piramid yang menempatkan Firaun Tutankhatum dalam keadaan sempurna

Topeng emas yang menutup mumia Firaun Tutankhatum, dipamirkan dalam bilik khas di Mezium Mesir. Saya dapati buatan kebesaran, pakaian dan topeng ini sungguh halus menggambarkan teknologi masa tersebut.

Tinggalkan Firaun.... kata2 seorang ustaz di Cairo... Firaun ni menyusahkan sejak dulu hingga kini kerana jutaan manusia datang melawat seperti masih mendewa mereka (banyak Firaun dalam mezium) dari pelusok dunia. Bagi yang muslim.... ambillah sebagai pengajaran...kekayaan dan kuasa hanya berguna selagi hayat dikandung badan...


Kemudian kami melawat masjid Amru ibn Ash, masjid tertua di benua Afrika. Masjid ini dibangunkan pada 641 M / 21 H..Masjid ini sperti juga masjid Al-Azhar ada banyak tiang.... lebih banyak dari jemaah . Sangat mendukacitakan ada sahaja peminta wang yang meminta2 apabila ada pelawat yang datang.
Inilah masjid Al-Azhar yang terkenal sebagai universiti pertama didunia. Kelas2 masih digunakan untuk pengajian tidak formal kerana pengajian formal berpindah di Universiti A-Azhar bersebelahan masjid ini. Kelihatan pengunjung barat juga melawat masjid ini.
Sesuatu yang unit bila kebanyakkan masjid besar di Cairo ada ruang kosong ditengah2.... dengan marmar putih yang sejuk...
Di depan Muzium Mesir yang dikawal ketat macam nak masuk kem tentera.... layak digelar Mezium Firaun sahaja sebab semua pameran tentang Firaun dengan khazanah dari piramid... kesal tak ada pameran perkembangan Islam di Mesir

Baby Nine dihadapan Masjid Iman Syafiee.... moga jadi hafiz aminn...

Dihadapan makam Imam Syafiee.... 

Masjid Sultan yang tersergam indah... dibina 13... H, belumpun Portugis menawan Melaka

Dihadapan masjid Sultan.... dibina tinggi macam kubu tetapi sungguh indah dan mengasyikka

Rupa bentuk masjid yang tipikal kelihatan banyak di sepanjang lebuh raya dan padang pasir...




Saturday, December 11, 2010

Edisi khas: Kembara di Bumi Anbiya 1

Salam.
Saya mengambil peluang untuk berkongsi pengalaman kembara saya di Mesir selama 6 hari dalam blog ini. Tujuan ke Cairo bagi membentang kertas kajian saya dalam satu konferens 3 minggu lepas terpaksa ditangguhkan kerana mengalami sakit mata. Jadi, pemergian saya di Cairo kali ini saya manfaatkan sepenunya untuk menjejak peninggalan anbiya.


Day 1: Sampai di Cairo
Sebaik sahaja ingin mendarat di lapangan Terbang Antarabangsa Cairo, kelihatan pasir dan debu menyelubungi lapangan terbang. Suasana kelihatan seperti jerebu namun suhu yang agak sejuk sekitar 22 celcius amat menyegarkan.
Penerbangan menaiki Gulf Air paling ekonomi tetapi flight canggih dari MAS semua touch screen jer...

Suasana semasa transit di Bahrain.... pemandangan macam ni sukar diperolehi di KLIA sebab airport kita besar dan canggih....!

Dalam Gulf Air..... paramugari dari berbagai bangsa... layanpun baik...

Koktel Cairo yang enak menunggu pelancung...

Suasana sesak dan kelam kabut di Airport Cairo

Perjalanan ke rumah Perlis menyaksikan suasana trafik yang sesak dengan pemandu menyelit sesuka hati. Phew... agak terkejut juga saya menyaksikan keadaan ini dengan bunyi hon non-stop dari semua kenderaan persis siapa berani dialah yang jalan dahulu. Inikah Cairo alias Kaherah? Hati lega bila sampai di rumah Perlis, sempat menghirup jus buahan yang terkenal lazat di Cairo.

 Sdr Fadil dan Sdr Faiz ... di rumah penginapan...Rumah Perlis

Buah2an segar di Cairo

Yum..yum.... jus original
Pasar Hussein di hadapan Masjid Al-Azhar... tempat membeli-belah pelancong... Anda kena tahu bahasa Arab untuk tawar menawar...

Baby Nine yang ceria di Cairo

Makam Presiden Anwar Sadat yang ditembak semasa hari Kemerdekaan. Jgn tak tahu sampai la ni Mesir tak sambut lagi Hari Kemerdekaan

Kubu Salehudin Al-Ayubi tersergam di bandar Cairo

Showroom kilang kristal Asfour di Cairo... harga cukup murah.... boleh giler dibuatnyer

Minah arab KFC ni berkenan dengan baby Nine.... hensem macam ayah dia kot!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...