.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


Phew...menuju ke 1,000,000 page views !!

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

April:

- Tulis Tesis Cepat /Mendeley (MPWS, BANGI) - 17 April

- SPSS (MPWS, BANGI) - 6 April

- TESIS CEPAT / Mendeley (Pahang) – 26 April

Mei:

- TESIS CEPAT / Mendeley (MPWS, BANGI) - 8 Mei

- TESIS CEPAT / Mendeley (Melaka) - 15 Mei

- QNAIRE (MPWS, BANGI) - 17 Mei

- TULIS TESIS CEPAT / Mendeley (UUM) - 29 Mei (nhusna@uum.edu.my, 049288151)

Jun:

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (MPWS Bangi) - 5 Jun

- QNAIR (MPWS Bangi) - 7 Jun

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (Tganu kite) - 12 Jun



Pendaftaran bengkel - http://www.postgraduateworkshop.com/


Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, February 28, 2013

Tajuk 447: Bila kita jadi atok dan nenek......

Diam tak diam aku dah tulis hampir 450 tajuk pasal research dan statistik... cam tak caya jer ... fantastik !! Kali ni aku nak melenconglah sikit....sekali sekala terasa penat otak kau ni tulis benda2 serius ni... 

Last saturday aku dijemput mengisi bengkel utk sekumpulan pensyarah sebuah IPTA yang sedang melanjutkan buat PhD dan Master. Banyak soalan2 yang power ditanyakan... maklumlah semua nak cepat2 siap sebab dah bertahun tak siap2... sampai JPA hantar surat "siap kau !"

Semasa aku menikmati kopi selepas bengkel... ada seorang pensyarah agak senior sambil tersipu-sipu ajukan satu pertanyaan...

"Dr nampak maintained jer... ada amalkan apa2 ker.... atau makan apa2?"

Walaupun aku ditanya soalan yang power2 semasa bengkel.... tapi soalan di atas termasuk dalam kategori superpower ....terkedu aku nak jawab !!

Aku dah jawab soalan tu dalam Tajuk 285 blog ini....yg berstatus 18 sx.... boleh ler baca... dan kalau nak tahu lebih lagi....banyak petua awet muda....google jer... dari minum air masak lapan gelas... tidor awal... senyum sampai ketelinga... bubuh bedak sejuk.... baca Al-Quran...sampailah ke iklan jamu dan ubat tradisional awet muda ... siap dengan photo "Before" and "After" lagi, cuma diaorang terlupa jer nak tulis perkataan "Photoshop" selepas perkataan "After" tersebut....

Aku akan jadi warga emas.... sekali lagi cam tak caya jer.... tahun ni aku sambut jubli emas... yang ke 50...syukur Allah beri kesempatan menghirup oxigen dan mengeluarkan karbon dioksida utk digunakan oleh tumbuh2an bagi membuat makanan melalui fotosintesis ....kebetulan sama plak dengan Tabung Haji yg juga sambut jubli emas... cam tak caya juga bila TH dan semua agensi kerajaan  tahun ni bagi deviden lebih sikit dari tahun2 sebelumnya....  ada apa2 ker? Tak kisahlah asalkan aku dapat pergi haji tahun ni jika ada rezeki.... membawa orang tua ku.... dah pasang niat lama dah....

Aku nak tulis skit pasal hari tua ni. Ko pun akan sambut jubli emas jugak bro....Ini pengalaman aku di Adelaide. Tentu ada yang kerut dahi...menambah kerut yang ada....apalah OT ni ....asyik2 Adelaide...ceritalah pasal Rembau ker... Kolopilah ker... menyampah den !! Menyampah ker.... tak dapek den nak tolong tu...

Apapun jika ko berkesempatan tinggal lama skit di Australia, ko akan tahu betapa ramai manusia yang asalnya "sengsara" di bumi sendiri, pelarian.... tinggal dikem tahanan....dapat hidup senang lenang di Australia. Ingat tak Pulau Bidong yang menempatkan  pelarian Vietnam suatu ketika dulu? Kini mereka hidup senang di Adelaide... malah memiliki rumah, kedai dan bengkel yang besar2.... Perpatah "hujan emas dinegara orang, hujan batu dinegeri sendiri" tak selalu pun releven bro. Sebab kalau di Vietnam, bukan batu .... hujan peluru !!

Aussie (panggilan mat salleh di Australia) ni ada konsep menghadapi hari tua secara produktif, bahagia dan ceria... walaupun umur menjangkau 80an dan 90an.. mereka masih boleh menyumbang. Aku tertarik dengan konsep memberikan kualiti hidup yang terbaik kepada warga emas di sana....contohnya dengan membina retirement village, RV di seluruh Australia, salah satunya adalah Kalyra Height Village di Adelaide.




Amende RV ini? RV adalah spt kawasan "elite" yang dibina dgn rumah yang sederhana besar selalunya utk dua orang. Rumah ini boleh dibeli atau sewa. RV ini sangat exclusive segala kemudahan terutamanya perubatan, library, court dan sudah pastilah church...  

Sesiapa sahaja boleh membeli rumah atau sekadar menjadi ahli RV tersebut utk bersama menjalankan aktiviti dan menumbang tenaga. Masuk sahaja ke dalam RV, ko akan lihat perbagai  aktiviti dari keagamaan sehinggalah sukan dan charity....apa sahaja yang sesuai dengan kepakaran dan kudrat yang mereka ada. Anak-anak dan cucu-cucu pun turut terlibat sama. 

Mereka yang ada rumah sendiri tetapi berada di RV utk menyumbang tenaga dan fikiran. Ada yang terus menjual rumah dan membeli rumah di RV. Ramai yang mula menabung semasa bekerja atau mengambil insuran supaya hari tua mereka dapat berada dan terlibat dalam RV. 



Kalau aussie hantar ibu bapa mereka yang sudah tua dan membiayai perbelanjaan disini dianggap sbg satu penghormatan kpd ibubapa mereka. Telah menjadi kelaziman di Msia, ibubapa dibawa tinggal bersama anak2... sebab mereka dah tua...sehingga rumah pusaka di kg runtuh menyembah bumi.... dan ramai juga ibubapa yang akhirnya   terperap dalam rumah teres berdinding batu... bertingkap grill dgn aktiviti yang sgt terbatas.... nenek mungkin menjaga cucu dan yang atuknya pulak sekali sekali pergi ke masjid... dan bagi yang berada.... mereka mungkin menghuni banglow elite yang sunyi ..... sambil menghitung hari...


Yang muda akan tua juga
Asalkan terus bahagia....

Jangan tak tahu.... cucu dulu boleh manja dengan atuk hanya kerana  atok belikan ice-cream.... now... tak macam dulu sebab cucu semua dah ada ipad sorang satu....ada akaun FB dgn kawan yang beribu...tak heran mereka kepada atok yang satu.... atok lalu depan merekapun tak perasan... sebab asyik mengadap ipad macam nak pengsan....jadi dgn sapa atuk nak main....dgn nenek? Lama2 atokpun ada ipad.... main FB jugak...... takkan nak ber FB dgn nenek.....apatah lagi bila salah sorang dah tak ada... tentu makin sunyi....

Kadang2 bertanya juga ....kenapa konsep RV dengan acuan Malaysia tak ada? Kalau ada, Ustaz Don mesti menjadi tokoh popular untuk mengisi slot agama.... dengan cara beliau yang selamba...... 

Di Malaysia sebenarnya semua ada.... tak lama lagi ada Jurassic Park kat Melaka....fuyoo.... La ni semua mainan dan tempat untuk anak-anak ada blaka... tempat atok lepak jer yang tak ada...Kalau bukak Jurassic Park bolehlah atok temankan cucu2 tgk dinasour atau ke legoland..... mainan yang dah wujud zaman atok dulu. .... itupun kalau atok larat lagi nak berlari2 dgn cucu...

Kat Msia pun ada RV bro.... tapi selalunya dinamakan "rumah orang2 tua" ..... spt Rumah Jagaan Orang Tua Al Ikhlas. Rumah org tua di Malaysia ni lazimnya mempunyai kemudahan tersangat asas dan dipenuhi dengan kisah2 sedih dan lelehan airmata....jiwa sayu hati pilu.... apatah lagi bila tiba hari raya...."Silalah hulurkan sumbangan anda ke nombor akaun 1234XXXXXXX" 

Bukan aku tidak setuju dgn konsep Rumah Org Tua ni...sgt setuju sebab banyak membantu.....tetapi ramai bijak pandai yang kaya raya tentu juga kaya dengan idea utk menyediakan alternatif hari tua yang lebih gemilang, cemerlang dan terbilang....utk semua golongan. Malaysia juga tak kurang pakar2 gerontology utk memikirkan alternatif, program atau sesuatu utk sebahagian warga emas melalui hidup lebih bermakna sebelum mata terpejam utk selamanya....kerana kita semua pasti tua.... melalui kitaran yang sama....akan mengadap Allah yang Esa jua...

Jadi jgn salahkan aku kerana konsep RV ni aku lihat di Adelaide tu menarik otak aku ni utk berfikir....... setiap suburb ada RV.... yang sungguh cantik......tapi aku tak lihat di tanah air aku sendiri selain rumah orang2 tua.....Aku tidak tahu jika ada konsep RV ini di Malaysia.... 

Sekiranya ko nak terus jaga sendiri ibubapa dgn baik tanpa melibatkan RV pun tiada masalah..... teruskan berjasa kpd ibubapa yg dah tua.....kerana ini adalah tjawab anak-anak.....cuma aku terfikir ...konsep RV ini adalah alternatif dan sesuai utk memberi ruang dan peluang kepada kehidupan masa tua....bukan sekadar tinggal dirumah gitu2 aja....

Satu kesimpulan yang boleh aku buat....duit yang banyak dalam simpanan maybe tak banyak makna....anak-anak dan cucu-cucu belum tentu boleh menjaga.... tetapi selagi ada kudrat.... mesti disumbangkan....bukan sahaja pergi ke masjid tetapi boleh terus berkarya, menulis, charity dll....selagi ada kudrat....sementelahan tiada sorangpun akan terus muda....terus bergaya....termasuk aku.....dan korang jugak..... tak kira pangkat Dr, Assoc. Prof atau Prof.... atau tak ada apa-apa pangkatpun....dan tak kira betapa banyaknya petua awet muda yang ko ada...ko tetap akan tua...!! 











Wednesday, February 27, 2013

Tajuk 446: Caption - Numbering by Chapter

Sebelum aku tulis entry ni, aku nak share satu photo aku  bersama-sama geng aku sekitar tahun 1985, di kaki Gunung Kinabalu.... yang di post oleh kawan lama melalui fb....akulah yang pakai jacket merah tu...nampak ganaz bro... tapi jiwa baik oo...




Terlalu cepat masa berlalu.... masa tu jeans dan sneaker adalah pilihan aku masa santai.... sama macam anak remaja2 skang... dan masa tu aku ada ramai "secret admirer"... wo wo... 




Sehingga hari ini aku masih memakai jeans....dan sport shoes wpun ke pejabat atau bengkel.... dan tetap ada peminat wpun bukan lagi "secret admirer"....sebabnyer aku dah berpunyer...he he...tapi gaya tu macam lebih kurang samer...



OK.....back to our bisnez...

Aku terima banyak pertanyaan pasal insert caption based on Chapter spt Table 1.1, 3.2 dll. Aku nak tunjukkan lagi. Aku cuma tunjukkan secara ringkas sebab anda kena explore sendiri. 

Mula-mula klik Multilevel List #1 then klik #2.



Hasilnya Heading 1 anda menjadi Chapter . Jika anda klik Heading 1 ini, Chapter 1 akan keluar dan seterusnya Chapter 2,3.... Pastikan anda modify Heading Chapter ni.




Selepas itu barulah anda buat spt yang diajar dalam bengkel klik References - Insert Caption dll spt berikut. Pastikan anda untick "Exclude Label from caption" tetapi tick "Include chapter number".



Inilah hasilnya iaitu table dan figure anda akan mengikut chapter. 


Cubalah dulu.... 

OT

Tuesday, February 26, 2013

Tajuk 445: Tip : Mendeley, citation tanpa surname dan Gaya UKM !

Kuliah dah masuk minggu kedua. Aku rasa seronok dapat mengajar.... rasa tenang.... Aku  juga dah tukar banner blog aku ni, dengan photo yang aku ambil sendiri... 




Kenapa ada penyengat pulak? Saja jer.... sekadar menggambarkan betapa penyengat berusaha dengan gigih....systematic.... collaborate... dan akan menghasilkan tesis yang menyengat !!

1File1Thesis

Sebelum aku sentuh pasal Panduan Penulisan Tesis Gaya UKM, terdapat satu blog menulis panduan Gaya UKM. Ini satu usaha murni walaupun nampaknya blog tersebut sudah tidak aktif lagi. Aku terbaca satu artikel yang ditulis dalam blog tersebut pd November 2011 spt berikut :


Print screen blog tersebut http://gayaukm.blogspot.com

Aku dapati penulis blog tersebut menggunakan perkataan 1Thesis1File iaitu trademark yang aku gunakan sejak 2010 dalam bengkel-bengkel penulisan aku... iaitu 1File1Thesis atau One File One Thesis (OFOT). Bukannya apa, jika penulis memang merujuk kepada trade mark tersebut, wajarlah memberi sedikit kredit kerana aku dah gunakan trademark tersebut secara peribadi sejak tahun 2002 semasa aku siapkan tesis aku di Australia.

Kenapa Gaya UKM?

Gaya UKM adalah buku panduan lengkap cara penulisan tesis mengikut format yang dipersetujui oleh satu jawatankuasa pakar2 di UKM. Aku sangat setuju UKM (malah semua IPTA) perlu ada satu format standard penghasilan tesis bagi semua fakulti spt format penyediaan kulit tesis, format ukuran penulisan dalam tesis dll. 

Namun, secara peribadi dan sebagai alumni UKM, aku tak nampak rasional perlunya Gaya UKM yang berbeza pula dengan format standard utk Bahagian "Rujukan" dan "Rujukan Dalam Teks".  Ini kerana semua reference manager spt EndNote, RefWork dan Mendeley dibina  mengikut format yang standard. Tambahan ini spt tidak selari dengan hasrat UKM sendiri utk menerbitkan sebanyak mungkin artikel dalam scorpus / ISI yang tidak mungkin akan menerima "Rujukan" dan "Rujukan Dalam Teks" Gaya UKM. 

Menyediakan satu format yang berbeza dari format standard spt APA dengan menulis (Othman Talib, 2013) ditukar kepada Gaya UKM (Othman Talib 2013) ataupun bahagian rujukan apabila Othman Talib (2013) ditukar menjadi Othman Talib. 2013. Perubahan ini tidak memberikan apa2 makna kerana perbezaan tersebut "tidak signifikan"pun sebab hanya dibuang comma dan bracket sahaja. Apa tujuan comma dan bracket yang dah ada dalam reference manager ini dibuang? Adakah salah comma dan bracket tu? Aku baca buku panduan tersebut tetapi tidak menemukan jawapannya. Ada sesapa boleh tolong bagi jawapan? Persatuan siswazah UKM bagaimana? 

Kalau zaman aku tulis tesis thn1985 dengan Gaya UKM menggunakan mesin taip Brother OKlah....sambil mendengar lagu Gaya Zakry penyanyi suara serak2 yang popular masa tu dengan lagu...."Biarkan Aku Derita". Pak cik dan Mak cik sezaman dengan aku mesti tahu lagu tu... laku berhantu tangkap lentok masa tu....


Inilah model type writer yang aku guna....
Kini hanya tinggal Azlan and The Typewriter sahaja..kumpulan Brother pun dah tak ada... 
(photo www.guardian.co.uk)


Kalau masa tahun 1980an atau awal 1990an OKlah  boleh jimat tenaga tak payah taip comma dan bracket tersebut dgn type writer.... kerana MSWord pun belum wujud....  tapi tentu dah tak releven lagi selepas wujudnya perisian reference manager kerana menjadi spt satu kontradiksi... pelajar UKM diminta guna reference manager spt EndNote then diubah pula mengikut Gaya UKM yang tak ada dalam reference manager tersebut?

Hati kecil aku merintih bila dalam bengkel2 penulisan, mesti ada pelajar UKM yang mengadu hal yang sama berulang2 kali.... aku simpati kerana keutamaan menghasilkan penulisan terganggu oleh hal2 yang tidakpun membawa kepada peningkatan kualiti isi tesis tetapi telah mendatangkan bukan sedikit kesulitan kepada pelajar UKM. Malah ini spt tidak kena apabila pelajar UKM terpaksa pula mencari jalan menyesuaikan apa sahaja reference manager spt ENDNOTE dan Mendeley supaya menepati Gaya UKM. Then selepas mereka bergraduate dan menulis artikel dll... Gaya UKM tidak akan digunakan lagi.... percaya tak? 

Aku cenderung menyatakan bahawa Gaya UKM bukan sahaja penting utk menyeragamkan penghasilan tesis pelajar UKM tetapi juga sepatutnya membantu memudahkan penulisan tersebut dilakukan, khususnya bahagian rujukan dalam teks (citation) dan bibliography.... bukan sebaliknya... setuju?

Berapa ramai pelajar yang melabur masa yang banyak hanya kerana perkara ini dan ada sebahagiannya mengambil jalan menaip sahaja rujukan bagi menepati Gaya UKM. Kalau Gaya UKM disediakan utk membantu dan memudahkan pelajar.... hal ini perlu diberikan perhatian semula. Banyak IPTA yang juga ada format gaya sendiri tetapi tetap mengikut penulisan citation dan bibliography yang standard. 

Then.... apabila pelajar diminta sediakan artikel, kenalah pulak sekali lagi rujukan tersebut ditulis mengikut gaya standard, APA, IEEE dll sebab kalau gaya UKM alamat kena reject lah artikel tersebut...setuju? 

Ini belum lagi ada gaya khusus dalam penulisan rujukan mengikut fakulti yang berbeza... seperti Fakulti Undang-Undang dan Fakulti Pengajian Islam.... phew....

Melakukan kerja penulisan rujukan yang sama dan kemudian diubah2 hanya mengundang lelah dan membuang banyak masa.... setuju? Setahu aku pelajar di IPTA lain spt UPM tiada masalah ini dan tak pening kepala sebab mereka mengikut format in text citation dan bibliography yang standard...


Aku pinjam photo dari http://team-kufah.blogspot.com

Mendeley dan Gaya UKM

Sebagai alumni UKM, aku hanya boleh membantu sedikit dalam hal ini. Jadi entry ini aku tulis bagi membantu sedikit mereka yang tidak tahu nak guna CSL Editor yang baru disediakan oleh Mendeley bagi mengubah format citation ikut format yang lain selain format standard. CSL adalah Citation Style Language.....yang boleh digunakan bagi mengubah style mengikut style yang sedia ada. CSL Editor disediakan oleh Mendeley di http://support.mendeley.com 



Pelajar UTM tentu lebih selesa dgn gaya standard 

Aku sendiri belum mencuba CSL Editor ini. Apapun aku berikan beberapa tips sempoi bagi membantu di mana yang boleh...utk mendapatkan Gaya UKM. Aku tetap sayangkan UKM.... sejak aku belajar di Matrikulasi UKM di Jitra lagi....



Tip 1:
Mendeley boleh merge 2 atau lebih citation menjadi satu iaitu dari (Kasim Selamat, 2013) (Othman Talib, 2013) menjadi (Kasim Selamat, 2013; Othman Talib, 2013) dengan highlight kedua-dua citation dan icon Mendeley akan bertukar menjadi icon merge.... klik saja icon ni, kesemua citation anda merged !!




Perhatikan anak panah, icon merge menggantikan icon Mendeley muncul selepas highlight kedua2 citation. Aku tak bagi contoh nama Mat Salleh sebab Mendeley tiada masalah dengan nama yang ada surname. Klik sahaja icon Merge Citations tersebut dan inilah hasilnya....


Tip 2:

Bagaimana nak tulis nama tanpa surnama supaya Othman Talib tidak menjadi (Talib, 2013) tetapi mengikut gaya UKM (Othman Talib 2013) spt contoh di atas......

Anda boleh dilakukan supaya nama yang tiada surname spt nama Melayu dan India dgn menaip bahagian authors dengan nama "Othman Talib" dan klik (Institution / Organisastion) seperti rajah berikut:


Inilah hasil yang akan anda perolehi:



Tip 3:

Timbul satu lagi masalah.... Gaya UKM menidakkan tanda koma "," antara nama dan tahun. Maka anda boleh gunakan fungsi Find and Replace dengan Find "," dan biarkan ruangan Replace tu kosong jer seperti berikut...


 dan hasilnya semua "," dah hilang....



Tip 4:

Dibahagian rujukan pula akan terhasil seperti berikut. :




Dengan menggunakan fungsi Find and Replace, anda boleh taip Find "(" dan kosongkan ruangan Replace. Pastikan anda letakkan cursur pada Biblography supaya hanya ruangan ini sahaja yang diproses. Gunakan juga fungsi "Find Next" supaya anda boleh membuang "(" secara selektif. Ulangi dengan ")" pula..... Inilah hasilnya...dah tiada (    ) lagi....




Selamat mencuba....

OT



Wednesday, February 20, 2013

Tajuk 444: Kisah aku dan SV... kisah anda?

Aku nak kisahkan perihal hubungan SV-Supervisee (SV-SVe) kerana hubungan SV-SVe adalah satu hubungan yang unik. 

Apsal unik plak?

Unik kerana SV pernah menjadi SVe .... dan aku nak tulis bebrapa isu yang mungkin dapat memperbaiki hubungan tersebut... itu saja niat aku

Pertama:
Apa yang aku nak tulis ni lebih kepada common-sense, pengalaman sendiri dan pengalaman kawan2.... Bila dah ada hubungan, mestilah dimulakan dengan komunikasi dua hala. 

Budaya menghormati guru adalah budaya typical dlm masyarakat di Malaysia. Jadi, guru dan dalam kes ni adalah SV, perlu dihormati sehingga semua kata2 dan arahan mereka "adalah benar dan tidak lain melainkan benar2 belaka". 

SV akan memperkenalkan diri mereka sebagai "Ehem... saya Prof. Ali... ". Dgn panggilan "Prof" maka secara tak sedar  akan wujud perbezaan antara keduanya... seorang pelajar dan seorang Prof. Maka sikap terbuka SV sgt diperlukan dan Prof tu perlulah approachable supaya suasana menjadi tidak terlalu formal.... 

Aku masih teringat hari pertama masuk kelas statistics di Adelaide University, pensyarah statistics aku masa tu  (kini mendiang) memperkenalkan diri sebagai "Im Kevin Majoribanks.... just call me Kevin"... sedangkan tercatat dalam synopsis kursus yang ada ditangan aku tertulis nama beliau sebagai "Prof Dr Kevin Majoribanks"...

Kedua:
Hubungan SV-SVe ada kalanya kelihatan spt berat sebelah. SVe memang faham kesibukan SV dengan meeting... meeting.. conferences... lectures... tugas pentadbiran... dll ...yang tidak berkesudahan. Namun SV pula dikatakan spt tidak mengambil kisah kesibukan SVe. Ramai SVe yang juga sibuk kerana bekerja, ada keluarga, tetapi segalanya spt tidak berbekas dihati SV. Bila SVe dah minta cuti utk aturkan perjumpaan, SV boleh cancel atau postpone begitu sahaja.... semua ini mendatangkan tekanan kpd SVe... sedangkan Sv dah di  maklumkan dgn email, sms... namun lansung tak berbalas.....

Ketiga:
Kat mana agaknya SV belajar supervisory skill?  Tak blaja kat mana2pun... sekadar pengalaman semasa menjadi SVe dulu. Dan realitinya terdapat  SV yang haru biru sepanjang menyiapkan thesis mereka dulu... bertahun2 jugak nak siapkan.... termasuk yang extended 3,4 kalipun ada....jadi wujud kemungkinan "keharubiruan" ini menjadi suatu yang bakal diwariskan kepada SVe. Hal ini juga mengundang conflict.... bila SV gagal membimbing SVe secara systematic maka selalulah kedengaran dialog seperti:

"U kan buat PhD.... u patut tahu semua ni"
"Kalau U nak senang, jgn buat PhD...
"Ni kajian U, U sendiri patut tahu apa nak buat"
"U bukan undergrade lagi, takkan semua saya nak bagi tau"
"Saya dulupun buat PhD jugak... tapi semua saya buat sendiri"
"Kalau saya tolong... mcm saya kena buat PhD satu lagi..."
"Memanglah susah.... kan namanya PhD !!"



Keempat:
Menjadi SV bukan bermakna individu tersebut secara automatic adalah pakar dalam bidang kajian SVe. SV dilantik kerana SV telah mempunyai pengalaman menghasilkan thesis dan membuat kajian dalam bidang  yang sama tetapi berkemungkinan dalam disiplin yang sedikit berbeza.

Lazim SVe berkata "Saya dah buat semua yang disuruh malah yang tak disuruh pun saya buat...tapi bila saya bagi manuskrip saya....komen yang saya dapat sangat sedikit dan tak jelas...yang banyak adalah question marks sana sini... yang saya tak tahu maksudnya".  Feedback  pulak terlalu umum spt "too narrow", "too broad", "not clear", "too brief"... "not critical enough" dan bukan bersifat informative feedback. Abis camnor saya nak improve !!


Kalau macam tu bro....maknanya.... SV ni tak competent lah?

Bukanlah semua begitu... namun kedengarannya seperti telah menjadi satu kelaziman pulak...Jadi aku sbg SV cuba juga memahami situasi pelajar kerana aku pernah menjadi seperti mereka.

SV perlu ada kemahiran selain dari mengetahui bidang kajian sendiri seperti kemahiran multitasking - kemahiran merancang, kemahiran teknik penulisan, analisis data, menulis article serta menguasai perisian semasa supaya bukan sahaja menjadi penyelia tetapi juga coach yang mampu membimbing pelajar secara hands-on.  

SV sendiripun suatu ketika dulu pernah menjadi SVe dan sudah barang pastilah dia juga ketika menjadi SVe mempunyai expectation yang sama spt SVe sekarang seperti memerlukan bimbingan berterusan, hubungan yang terbuka dan tidak terlalu formal, mengkritik secara berpada2, memberi feedback dngn cepat.... dan jgnlah setelah menjadi SV....... buat2 lupa ler pulak expectation ini dan zaman "tunggang langgang" menyiapkan thesis... !!

OT






Sunday, February 17, 2013

Tajuk 443: Adakah sistem dan SV juga bersalah jika anda lambat siapkan thesis?

Salam bro.... lama ko menghilang?

Aku ada.... cuma cuti panjang.... gi collect data..

Dah sem 5 bro baru boleh collect data?

Abih nak buat camner.... ni dah kira cepat ni compare kengkawan aku yang lain...

Kalau sem 5 collect data.... payah ler ko nak abiskan dalam 6 sem jangkamasa ko cuti belajar dan dapat biasiswa....then tunggu tarikh viva lagi....then buat correction lagi then...then tunggu kelulusan senet lagi...cam ni lotehlah den....paling tidak 5, 6 tahun baru nak settle !

Emmm tau tak per!

Aku fikir lah bro.... semua ini melibatkan sistem pengurusan di fakulti yang tidak efisyen..

Apsallak bro... tak baik ko kata cam tu.... apa rasional ko?

Aku cuma nak bagi 5 rasional ...untuk situasi pelajar sepenuh masa yang normal yang memang bersedia utk menjadi calon PhD dan master yang baik..... dan siapkan thesis utk tempoh 2 tahun (bagi master) dan 3 tahun (bagi PhD) .....aku dah tulis sedikit hal ini .... kat sini aku nak buat tambahan sikit...

Pertama:
Pelajar yang baru mendaftar diberikan advisor utk semester 1. SV hanya dilantik setelah pelajar bersedia dan memenuhi beberapa syarat. Jadi Sem 1 selalunya pelajar di "relex"kan dgn hanya berjumpa advisor. Dah namanya advisor.... tentulah yang dibincangkan adalah pengisian coursework.. bukannya research. Supervisor pula dilantik pada sem 2 atau 3 setelah pelajar konon2nya bersedia dgn mengisi borang2 tertentu..malah ada yang terlajak sampai 3 sem masih xader SV....

Kedua:
Semester 1 dan 2 selalunya pelajar dinasihat utk melengkapkan coursework dahulu..... dan tak ada cara pun pelajar boleh siapkan proposal sedang SV pun belum dilantik !

Ketiga:
SV dalam jawatankuasa supervisori mensyaratkan pelajar menghantar proposal yang "serba lengkap" malah adakalanya tebal menuntut pelajar menghabiskan 2,3 sem hanya utk proposal sahaja.... SV pun menunjukkan bakat mengomen proposal persis mengomen satu manuskrip thesis ...malah ada SV yang tak perasan naskah yang dikomen ada proposal bukannya thesis emmm....sehingga berlakulah keterlanjuran pelajar sampai sem 5 masih terkial2 dgn proposal yang dikatakan tidak mencapai satu standard yang tinggi. 


Tradisi SV yang sgt menitikberatkan pendetailan dalam penghasilan proposal adalah satu yang tidak kena pada tempatnya. Proposal hanyalah ASAS kepada kerangka kajian, dan pendetailan yang keterlaluan hanya akan membazirkan masa kerana naskah terebut masih bertraf proposal - kertas cadangan !!


Keempat:
Content dan pengajaran kursus peringkat PG hanya akan bersifat umum termasuk kursus Research Methodology dan Statistics jika pelajar tak mula fokus dan membuat pembacaan kepada isu kajian sendiri secara intensive dan extensive seawal sem 1 ... Ini menyebabkan kehadiran mereka dalam kelas2 wajib tersebut sekadar duduk dan mendengar tanpa sebarang perbincangan yang productive dan specific terhadap kajian sendiri.... sebab merekapun tak tahu apa yang nak dibincangkan. 

Tanpa membuat pembacaan seawal Sem 1...dan mengetahui lebih awal  sedikit sebanyak tentang kajian sendiri yang bakal dijalankan, serta hasil perbincangan dengan SV.... maka kelas seperti research methodology atau statistik sekadar satu pengisian umum sahaja.... mendengar sambil bersedia utk menjawab soalan peperiksaan bukannya bersedia utk memahami dgn lebih specific kajian sendiri dari kelas2 tersebut...Ini menyebabkan pelajar "tetap blurr" setelah mengikuti kursus2 tersebut.


Siapkan proposal bukan macam masuk hutan ....
mengadap komputer je...
Kelima:
Tidak mungkin pelajar master dpt bergraduate atau submit thesis jika selepas 2, 3, 4 sem baru nak present proposal. Hal yang sama berlaku kepada calon PhD. Tak mungkin oh... tak mungkin ....

Jadi bro?

Aku nak kmen sikit jer......

Pertama:
Melengahkan perlantikan SV adalah tidak wajar.  Perlantikan SV jika lewatpun perlu diselesai paling tidak pada 7 minggu pertama Sem 1 supaya pelajar boleh mulakan perjumpaan utk 7 minggu seterusnya dan di WAJIB kan present proposal SEBELUM Sem 2 bermula.... sebab tiada istilah cuti bagi pelajar research....tak kira calon master atau PhD. SV yang gagal selesaikan proposal pelajarnya dalam jangkamasa ini perlulah bagi alasan pada fakulti....Kalau nak harapkan pelajar.... mereka pun maybe tak tahu nak baut apa.... so mereka pasti relex dgn alasan mengambil kursus dan ketiadaan SV...

Kedua:
Menyediakan satu proposal dgn asas atau kerangka yang lengkap mestilah menjadi keutamaan mengatasi penyediaan proposal yang PERFECT... sebab dah namanya proposal atau cadangan... tentulah ianya bersifat idea dan asas kajian bukannya perfection !!

Tambahan menulis proposal dgn detail sehingga mengharapkan satu tahap penulisan yang kritis adalah satu proses yang  memakan masa. Jadi jgnlah memaksa pelajar menyediakan satu proposal yang kritis sedangkan proses ini boleh diperbaiki semasa pelajar mula menulis thesis.

 
Ketiga:
Proposal hanya perlu dipertahankan dan dibentang depan supervisori committe sahaja...dgn mengundang beberapa pensyarah lain yang releven jika perlu.....Selepas proposal diterima oleh jawatankuasa supervisori....maka pelajar dah boleh memulakan kajian... then selepas itu tak kisahlah jika nak adakan acara presentation dpn pelajar2 lain....atau pergi seminar mana2pun utk dapat input tambahan!

Menunggu event utk present proposal selalunya menjadi spt cosmetic sahaja.... kerana yang datang dahlah 2, 3 kerat pelajar.... kadang2 committee sendiripun ada yang tak datang.... jadi kenapa nak kecoh2.... dan bertangguh2....sdg kepakaran jawatankuasa supervisori sudah lebih dari memadai utk melaksanakan tugas ini...!!

Cam tu plak ker... abis ko salahkan sistem dan SV ker?

Aku tak salahkan sistem dan sebagai SV akupun tahu apa yang berlaku...... cuma aku tidak nampak dgn sistem yang ada akan menyebelahi pelajar yang memang komited dan dedikasi serta motivated utk memulakan kajian secepat mungkin....dan supaya sistem serta SV berlaku adil kpd pelajar untuk tamatkan pengajian dalam tempoh yang diberikan...malah lebih awal lagi jika berkemampuan !!

Apa yang berlaku sistem di IPTA secara umumnya sah2 menafikan satu semester kpd pelajar dgn hanya assigned seorang advisor bukan SV. Paling sadis.... selepas dinasihatkan macam2 then tukar pulak kepada SV yang lain....dgn satu idea dan approach yang lain pulak !!

Juga pelajar yang dah ada kajian yang baik, mantap tetapi dilengah2kan pula dgn mensyaratkan satu proposal yang perfect sehingga memakan beberapa semester utk mencapai tahap perfect tersebut ! 

Ini termasuklah co-SV kata buat cenggini.... main SV kata buat cenggitu.... co-SV kata kena tambah ini.... main SV kata kena buang itu... sedangkan rangka kajian secara umumnya dah OK dan mantap lama dah... dan patutnya pelajar dah boleh mulakan kajian... tapi masih tersangkut dgn kelulusan proposal yang masih belum perfect2 di mata SV dan co-SV utk dibentangkan.... 

Soalan terakhir aku:

Ada tak ko tahu atau dengar pelajar master di Msia yang tamatkan pengajian 4 semester atau PhD 6 Semester ? 


OT











Saturday, February 16, 2013

Bengkel Uitm PTAR4 - Dari UUM ke Berlin dan emel peserta !!

Bengkel kali ini di jalankan di Bangunan S & T, Fakulti Kejuruteraan, PTAR4. Bengkel dihadiri oleh pelbagai calon PhD dari UUM, USM, UTHM, UKM, UM, UPM dan tuan rumah Uitm serta kehadiran seorang calon PhD dari Freie Universitat, Berlin. Juga beberapa calon yang bakal terbang ke Australia. Bengkel ini juga di organised oleh brother Zulkiflee yang hanya hanya sempat bersama sekejab sahaja kerana diterbangkan ke Riyadh Saudi Arabia utk satu conference. Juga terima kasih kepada pustakawan PTAS4 Uitm yang membenarkan ruangan PTAS4 digunakan untuk bengkel kali ini.  

Menjelang malam saya menerima satu email berikut untuk dikongsi bersama.......

Assalamualaikum Dr Othman,

Terima kasih Dr atas ebook yang diemelkan. Saya juga ingin megucapkan berbanyak terima kasih atas curahan ilmu Dr berikan semasa bengkel siang tadi di bangunan S&T, UiTM. Saya bertuah dapat menjadi salah seorang peserta bengkel yang mana input yang diberi dan diajar Dr sangat bernilai sebagai persiapan saya untuk bergelar student PhD September ini, INSYAALLAH.

Sehari bengkel Dr lebih besar outcomenya berbanding kursus PhD Research Methodology selama 5 hari yang saya  hadiri 2 minggu lepas di Universiti...

Many thanks Dr. Othman......

Sekian.

Uitm
Miss NN
Shah Alam



Pertama kali saya jejakkan kaki di bangunan ini....

Wow..... bangunan yang fantastic....

Candid !!


Wajah-wajah ceria peserta bengkel..... Syabazzzzz


Sdr Azhan (kanan) dari Freie Universitat, Berlin German 



Sdr Zul (berdiri) sibuk meastikan peralatan semua tip top sebelum terbang ke Riyadh....




Peserta muda yang bakal mengisi ruang expert negara 


Gambar kenangan.....


Gaya cendiakawan....




PhD bukan mudah.... so jgn buat cara yang susah 


Dgn DMIRMIW.... kan dah siap !!


Berbeza bidang.... strategi yang sama.... OFOT !!!


walaupun beribu articles..... paperless concept dengan SROT..... straight to the point yezzaa !!


Gabungan muda dan otai.... full and part-timer.... 
tak der hal punyer....


Senyum.... dan senyum...


Focus dan focus....


Dgn ZDOT..... menulis tak akan tertahan2 lagi.....

OT

Wednesday, February 13, 2013

Camping di Raub Pahang, satu2nya yg unik !

Aku dan anak-anak menghabiskan cuti Tahun Baru China dgn aktiviti camping dan tinggal dalam khemah di camp site, Raub Pahang. Camp site ini juga ada dusun durian.... yang bebas pesticide dalam semua aktiviti disini....dan boleh makan free jika datang musim durian gugur. 

Camp Site ini menjadikan slogan "back to nature" dgn usaha menjadikan hutan sebagai warisan yang perlu dipertahankan. Aktiviti yang dianjur mementingkan penjagaan hutan sangat menarik melalui aktiviti PEKA (Pertubuhan Perlindungan Khazanah Alam). Aku dah camping banyak kali sejak zaman sekolah  tetapi camping site ini adalah unik....sedikit kisah camp site ini aku ceritakan melalui photo berikut dan kenapa ianya sedikit unik !

Sepanjang sungai dipenuhi ikan yang jinak.... maybe satu2nya sungai camp site yang ada keunikan ini
Ikan asal sungai yang jinak kerana dah biasa dgn manusia
mula2 kekok juga nak mandi bila ada ikan....terutama dikawasan air tenang....jelas nampak ikan2 tersebut
Anda tidak akan dapat pengalaman ini dimana-mana...

Ikan yang banyak kerana air yang bersih lagi jernih

Hanya tinggal beberapa sungai sahaja di Malaysia yang mempunyai air sebersih sungai ini

Sejuk dan nyaman

Semua air buangan dari camp diproses dan tidak dilepaskan ke dalam sungai ini

Menikmati rezeki Allah dgn pemandangan yang menakjubkan.....
Basuh tangan pun guna air sungai

Bersiap utk river trekking

Mengharungi sungai dan air terjun


NINE dapat "guard" special sepanjang expedisi river trekking !!
Tak cukup river trekking....
NINE menunjuk bakat menjadi goalie.... terbang ooooo

Bila malam apa lagi....
NINE kepenatan zzzzzz..... dibuai bunyi deruman air tepi khemah

Khemah disediakan ditepi sungai sangat selesa
Amacam ?
Message yang jelas

Surau yang selesa... dgn air dari gunung...
ideal utk usrah dengan anak2...

Camping site ditepi sungai...dan sungguh menghairankan tiada pulak nyamuk wpun waktu malam !!

Aktiviti flying fox di dusun durian.... !!


Kawasan camping yang bersih dan cantik...

Terjun 20 kaki ini satu pengalaman "fear factor", dalam sungguh sungai ni sebab tak jejak kaki ke dasar....

Suspen wooo...tapi kena maintain macho bro ....


Santai...di water fall


Teringat masa REHLAH dan TAMRIN di kampus dulu... masa tu masih bujang...now anak dah besar2....

Hanya kenderaan 4WD boleh sampai ke camp site
Meredah jalan yang sukar...

Aktiviti memancing ikan kolam.... pengalaman bagi yang tak pernah memancing
Sweating together....jogging hingga ke puncak....... emm...


Lelabah yang juga unik di camping site
Ini juga lelabah yang unik...macam harimau ler pulak...

Buah ni menarik minat lensa DSLR ku

Kumbang bukan seekor disini...
Paku pakis... 






Jadi sama2lah kita sayangi alam sekitar.... 
OT




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...